<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=163748" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Два търга за ...

Призоваха Църквата на Англия да обяви Бог за полово неутрален

10 Февруари 2023
0 223

Прогресивни християни призоваха Църквата на Англия да обяви Бог за полово неутрален. Това съобщава LadBible. The Guardian съобщи, че църквата ще създаде нова комисия, която да обмисли по-приобщаващ език по темата.

Всички промени обаче трябва да бъдат одобрени от Генералния синод, органът за вземане на решения на Английската църква. Според The Telegraph, ръководният орган на църквата ще заседава в следващите дни.

Въведоха полово неутрално местоимение във водещ френски речник

Дебатът се появи, след като много хора сметнаха местоименията на Бог в мъжки род в писанията и службите за „теологично погрешно тълкуване на Бог като изключително мъж“. Според тях, това „е двигател на много продължаваща дискриминация и сексизъм срещу жените“.

Много консерватори обаче отвърнаха на удара, твърдейки, че полът не е взаимозаменяем в църквата.

Призоваха Църквата на Англия да обяви Бог за полово неутрален

Преподобният Иън Пол, член на Генералния синод и Съвета на архиепископите на Църквата на Англия, каза пред The Telegraph:

„Фактът, че Бог е наречен „Отец“, значи, че не може да бъде заменен с „Майка“, без да се промени значението. Нито пък да бъде неутрализиран по пол до „Родител“ без загуба на смисъл. Бащите и майките не са взаимозаменяеми, но се отнасят към потомството си по различни начини.“

Въпреки това, говорител на църквата обясни, че Бог е изобразен като „нито мъж, нито жена“ в древните писания. Но ежедневните учения не отразяват това.

Епископ Майкъл Ипгрейв, заместник-председател на литургичната комисия на църквата, каза, че тя вече „проучва използването на полово обвързан език по отношение на Бог от няколко години“.

Д-р Кристофър Гриноу, лектор по социални науки в университета Edge Hill и автор на Queer Theologies, се включи в дебата. Той обясни, че е по-точно Бог да бъде представен като недвоичен (non-binary).

Той каза пред Dazed: „Феминистките теолози от 60-те години на миналия век разглеждат родовия език, използван за описание на Бог, като Мери Дейли заявява как „Ако Бог е мъж, тогава мъжът е Богът“, за да опише патриархата, който е вграден в религията.

И така, жените и други групи вече описват Бог по различни начини. Използването на неутрални по отношение на пола термини всъщност е по-точно от гледна точка на Библията, тъй като Божията мъжественост винаги е била неправилно допускана.“

Той добави, че трябва да се направи повече от името на църквата, за да се признае вредата, която е нанесла на ЛГБТКИ+ общността.

Призоваха Църквата на Англия да обяви Бог за полово неутрален

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции