<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=159968" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как Испания у...

Десетки хиляди медици в Англия протестират заради ниски доходи (видео)

19 Януари 2023
0 361

Десетки хиляди медици в Англия протестират заради ниски доходи, пише Reuters.

Недоволството на медицинските сестри в Обединеното кралство е провокирано от ръста на инфлацията, която доходите не успяват да догонят.

„Изтощени сме, изнемогваме“, казват те и твърдят, че професията бавно ги погубва.

„През последните 10 години медицинските сестри отидохме до ада и се върнахме обратно. Борихме се с Covid. Загубих колеги в битката с Covid. Самият аз се сблъсках три пъти с вируса“, казва през сълзи 34-годишният Дейвид Хенри. Той е един от около стотината здравни работници, излезли да изразят недоволството си пред сградата на Унверситетската болница в Лондон.

Медицинските сестри, наред със спешните медици, влаковите машинисти, учителите, пощенските служители и работниците в много други сектори протестират с искания за по-добро заплащане. Инфлацията във Великобритания бележи ръст от 10,5%, а доходите не успяват да я догонят.

Ето колко взимат болногледачите в Германия

Правителството в Лондон се противопоставя на натиска от работещите като отказва да надвиши предвиденото увеличение от 4-5% за периода 2022-2023 година. Оттам посочват, че евентуален допълнителен ръст може да се предвиди едва за периода 2023-2024 година.

Самият здравен министър Стив Баркли изрази разочарование от стачките при посещението си в сряда в медицинско заведение.

Шотландия иска нов референдум за независимост от Обединеното кралство (видео)

Основната причина за протеста си остават доходите, тъй като инфлацията от 10,5% и ръстът в цените на храни и напитки е най-динамичният от 1977 година насам, отбелязва Reuters.

Десетки хиляди медици в Англия протестират заради ниски доходи

Видео: The Independent

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции