<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=165551" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 12 милиона лев...

Бургазлии се глезят със скъпи… краставици (видео)

20 Февруари 2023
0 208

Бургазлии се глезят със скъпи… краставици!

Следващия път, когато се чудите какво да подарите за рожден ден, годишнина или какъвто и да било друг празник, просто отидете на зеленчуковата борса в Бургас и вземете 4-5 килограма краставици. Ще ви излезе по-евтино от златно бижу!

Подаръкът е абсолютно универсален, подходящ е за всяка възраст и няма отношение спряло пола на получателя. Има редица приложения – в салата, в таратор, като гарнитура, в предястие, в основно, а ако сте по-нестандартни става и за десерт, смути или фреш. И това е само за консумация! Помислете за десетките други неща, които можете да правите с този невероятен подарък – като терапии, кремове, серуми и какво ли още не!

Бургазлии се глезят със скъпи&#8230; краставици (видео)
Снимка: iStock

Няма да ви мъчим повече, ще издадем колко струва това бургаско изкушение. На зеленчуковата борса в Бургас може да намерите краставици на рекордната цена от 8 лева за килограм.

Търговците на борсата бързат да се защитят, че “феноменът” не се среща само при тях.

„Високата цена на краставицата е не само в Бургас. Тя е в цяла България. Това се държи на търсенето и предлагането. Високите цени се дължат и на цената на горивата, оранжериите не могат да се затоплят особено. Няма достатъчно българска краставица. Налага се да се внасят от Северна Македония, от Гърция. Спекула няма. Цената е такава, защото всичко е много скъпо. Производителите не могат да смогнат“, коментира пред bTV Нели, която е дългогодишен търговец на едро.

Сигурно ви стана любопитно колко ли ще струва една домашна бургаска салата от краставици, домати и чушки според борсовите цени.

Правим една бърза сметка – една краставица, 240 грама ще ни излезе 1,40 лв. Цена на килограм домати е 4 лв., следователно два домата от 390 грама ще струват 1,60 лв. И за финал – килограм зелен пипер е на стойност 4,30 лева, т.е. една чушка ще ни коства 40 стотинки.

Като комбинираме всичките съставки, можем да се поглезим със салата от близо 3,50 лв. на човек, без да смятаме средствата за овкусяване. И това в най-добрия случай, тъй като в магазина нещата стоят по друг начин. Ако си закупим зеленчуците директно от търговската верига, то салатата ни ще бъде с 20-30% по-скъпа.

Автор: Борислава Василева

Бургазлии се глезят със скъпи… краставици

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции