<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=162513" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ясен е броят �...

12 милиона лева ще ни струват поредните избори (видео)

03 Февруари 2023
0 115

12 милиона лева ще ни струват поредните избори, съобщи Росица Матева от ЦИК в ефира на bTV. Тя беше категорична, че няма проблеми с организацията на предстоящия вот. И обеща да няма среднощно броене на бюлетини.

„Промените са в 10 района, като с шест от тях се намалява с по един мандат спрямо предходните избори. В три района мандатите са увеличават с по едни, като в 23 МИР София мандатите са с три повече“, обясни тя. Според нея след последното преброяване, би трябвало да има райони с по-малко от четири мандата. Законът обаче е категоричен и това няма как да се случи.

„За две календарни години това ще бъдат шестите избори, които ще организираме. Има някои предизвикателства в следствие изменението на Изборния кодекс – някои от дейностие трябва да се организират по различен начин, но ние ще се справим“, категорична беше тя.

Росица Матева подчерта също така, че организацията е започнала още вчера, когато президентът Румен Радев е издал съответните укази. От ЦИК са се свързали незабавно с печатницата на БНБ, изпратили са изискванията за хартията, а преди два дни са получили графика за доставянето на ролките за машини.

12 милиона лева ще ни струват поредните избори (видео)

Промяна в броя на мандатите по области за следващите избори (видео)

„До 15 март ще бъдат доставени 10 000 ролки, до 25 март още 10 000 ролки, така че хартия ще има. Избрали сме дизайна. Определена е защитата. Всички трябва да са спокойни“, подчерта още тя.

Зам.-председателят на ЦИК обясни, че „разписката, която излиза от машината ще има по-различни реквизити от тези, които бяха на досега и ще се нарича бюлетина от машинно гласуване“. При самото гласуване с машините няма промени.

Що се отнася до промените в софтуера на машини, стана ясно, че от ЦИК все още водят разговори със създателите на софтуера. „Беше проведен един разговор, сега очакваме от тях информация, какво трябва да бъде направено. След това ще преценим на кого и как да бъде направена модификацията“, каза още Матева.

ЦИК: Видеонаблюдение и видеозаснемане ще се извършва след края на изборния ден
По думите ѝ не трябва да се пише или драска върху бюлетините от машинното гласуване
План сметката за провеждането на изборите ще бъде разгледана и гласувана днес от Министерски съвет. По предварителни разчети вотът ще ни струва около 12 млн. лв., стана още ясно от думите на Росица Матева.

12 милиона лева ще ни струват поредните избори

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции