<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=165844" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вкараха двам...

Учени създадоха антибиотик, който не води до резистентност

21 Февруари 2023
0 130

Учени създадоха широкоспектърен антибиотик, който не предизвиква антибактериална резистентност. Пробивът в бактериалното лечение осъществиха учени от Калифорнийския университет в Санта Барбара, съобщава изданието EBioMedicine.

Антибактериалната резистентност (AMR) възниква, когато когато структурата на бактериите се променя и те успяват да се преборят с медикаментите, които обикновено ги убиват. Това ограничава възможностите за лечение и се превръща във все по-сериозен здравен проблем. От изданието припомнят, че той засяга здравето и благосъстоянието на хората в страните с ниски и средни доходи.

Как да върнем старeeнето – учените вече имат находка

До откритието се е стигнало случайно при разработването на специална мини електростанция за презареждане на телефони, основана на микроби. По-късно възниква идеята тези съединения да бъдат модифицирани в потенциални антибиотици.

Първоначално учените се опасявали, че тези химикали може да са токсични за човешкия организъм. Но се оказало, че един от тях е безвреден. При тестове с различни бактериални патогени, химикалът успял да унищожи всеки един от тях. Но по-голямата новина била, че бактериите не развиват резистентност към него. Именно AMR възпрепятстваше създаването на нови антибиотици.

Изкуствен интелект откри нов мощен антибиотик

За разлика от пеницилина, който засяга специфична функция на микробите, новият антибиотик засяга много функции едновременно. Той разрушава бактериалната мембрана, което води до дезактивиране на патогена. В бъдеще се планират допълнителни проучвания за определяне на безопасността и ефикасността на лекарството при хора, за да се определят всички клинични ползи и рискове.

Учени създадоха антибиотик, който не води до резистентност
iStock

Учени създадоха антибиотик, който не води до резистентност

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции