<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=158962" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Разменените ...

Как да върнем старeeнето – учените вече имат находка

13 Януари 2023
0 282

Как да върнем старeeнето – учените вече имат находка, пише списание Time.

Професорът по генетика и директор на центъра „Пол Ф. Глен“ в медицинския университет към Харвард д-р Дейвид Синклер описва новаторския си „часовник“, който може да забърза или върне обратно старененето.

Учените отдавна дебатират относно това, което предизвиква процеса на стареене в клетките и дълго време бяха фокусирани върху мутациите на ДНК-то. Това, според някои, е основната причина за объркването на нормалните функции на клетката, водещо в крайна сметка до смъртта ѝ. Но тази теория не бе потвърдена от практиката, която показва, че далеч не при всички възрастни хора се наблюдават такива мутации.

Епигеномът

Така Синклер стига до идеята за друга част от генома, наречена епигеном. След като всички клетки имат идентичен син отпечатък, епигеномът е това, което прави клетките на кожата да бъдат именно клетки на кожата и мозъчните клетки – мозъчни клетки. Следователно той подава специфичните команди към съответните клетки какво поведение да имат.

Откритието си Синклер сравнява с кройките при дизайнерите на облекло. Първоначалният плат е един и същ, но крайният резултат зависи от кройката и ушиването на съответната дреха. При случая с епигенома на лице е именно диференциация.

Ребут на системата

Резултатите от първоначалните експерименти с лабораторни мишки показали, че могат да манипулират възрастта на животните, но могат да връщат и обратно процесите, предизвикани от стареенето. Това именно дало на екипа му увереност, че стареенето по-скоро не се влияе от мутациите в ДНК-то. А в действитлност се дължи на инструкциите на епигенома. Синклер се убедил, че става дума за критична загуба на инструкции, които позволяват на клетките да продължат да функционират.

Последните му открития много напомнят на начина, по който взаимодействат софтуерните програми с хардуера. Когато те не работят „се налага ребутването им“, казва Синклер. Именно това направили той и колегите му – намерили как да ребутнат клетките и да предизвикат рестарт на бекъп версията на епигеномните инструкции, като изтрият онези, които вече са компрометирани и предизвикват стареенето.

„Ние не създаваме нови стволови клетки, а връщаме обратно процеса, за да могат да си възвърнат идентичността“, обяснява Синклер.

Работи ли обаче при хората?

15 от 23-те маймуни, които Мъск чипира, са починали “в изключителни мъки”

Именно това е следващата стъпка пред Синклер и екипа му. Той и колегите му вече са приложили експеримента си върху нечовекоподобни маймуни. За целта те прикрепят биологичен превключвател, като обвързват активирането на гените за препрограмиране с антибиотик – доксициклин. Даването на доксициклин на животните обръща процеса на стареене, а спирането на лекарството прекратява действието му. В момента Синклер лабораторно тества системата с човешки неврони, кожни и фибробластни клетки, които допринасят за съединителната тъкан.

Как да върнем старeeнето &#8211; учените вече имат находка

Как да върнем старeeнето – учените вече имат находка

Видео: TEDx Boston

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции