<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=167046" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Десетки сгра...

На близо 100 млрд. долара се оценяват щетите от трусовете в Турция

27 Февруари 2023
0 98

На близо 100 млрд. долара се оценяват щетите от трусовете в Турция.

Световната банка съобщи, че земетресенията, ударили Турция на 6 февруари, са причинили около 34,2 милиарда долара преки физически щети. Общите разходи за реконструкция и възстановяване на страната обаче може да са два пъти по-високи, пише в. Дневник.

Без дом са останали 1.25 милиона души, става ясно от доклада на банката за бърза глобална оценка на щетите след бедствията.

На близо 100 млрд. долара се оценяват щетите от трусовете в Турция

Световната банка предостави незабавна помощ от 780 милиона долара за Турция по два съществуващи проекта, както и 1 милиард долара в нов проект за спешно възстановяване.

Според директора на Световната банка за Турция Умберто Лопес трусовете ще намалят прогнозния ръст на брутния вътрешен продукт на Турция с поне половин процентен пункт. От 3.5% до 4% през 2023 г.

Най-сериозни щети са нанесени в 11 провинции в Южна Турция. Те са с едни от най-високите равнища на бедност в страната. В тези райони живеят повече от 1.7 милиона сирийски бежанци.

Десетки сгради се срутиха след новия трус в Турция (видео)

На близо 100 млрд. долара се оценяват щетите от трусовете в Турция

Ситуацията в Сирия, която също беше засегната от земетресенията, е “наистина катастрофална”. Това коментира Анна Берде, вицепрезидент на Групата на Световната банка за Европа и Централна Азия. Очаква се банката да публикува отделна оценка на щетите за Сирия във вторник.

Земетресенията са били последвани от повече от 7500 вторични труса, създавайки най-голямото подобно бедствие, сполетяло Турция от над 80 години.

Припомняме, че този понеделник земетресение от 5,6 по Рихтер отново разлюля Югоизточна Турция. Един човек загина, а 110 души в град Малатия бяха ранени.

Малко след 12 часа местно време днешният силен трус събаря още десетки сгради. Кадри са запечатали момента на рухването. Съобщава се за най-малко 29 срутени здания.

Спасителни екипи, пристигнали на място, успяват да извадят живи над 30 души.

На близо 100 млрд. долара се оценяват щетите от трусовете в Турция

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции