<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=167529" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 60 000 км из Бъл...

Проучване: Безсънието може да доведе до инфаркт

02 Март 2023
0 370

Проучване: Безсънието може да доведе до инфаркт.

Не е тайна, че сънят е важен за цялостното ни здраве.  Липсата на сън може да има значителни последици за сърцето ни, показва ново проучване. Според лекарите хората с безсъние са по-склонни да получат инфаркт. Това съобщава списание Clinical Cardiology, цитирано от CNN.

Безсънието е най-често срещаното разстройство на съня в САЩ. Между 10% и 15% от американците се борят с него, се посочва в доклада. Смята се, че потенциалната връзка между безсънието и риска от инфаркт е най-силна при жените.

Според директора на Института за сърдечни заболявания Cedars-Sinai Smidt д-р Марта Гулати безсънието е рисков фактор за жени, които са имали някаква форма на исхемична болест на сърцето.

„Безсънието всъщност е доста често срещано явление. Виждаме го при един на всеки десет пациенти в Съединените щати“, казва Гулати.

Проучване: Безсънието може да доведе до инфаркт
Снимка: iStock

Проучване показва последиците от пушенето на електронни цигари

В проучването са участвали учени от медицински институции в Египет, Саудитска Арабия и Пакистан, както и от Медицинския университет SUNY и Харвардско медицинско училище в Съединените щати. За своя анализ те дефинират безсънието като нарушение на съня с три основни симптома: трудно заспиване, рано събуждане и невъзможност за заспиване отново.

Анализът включва данни за повече от 11 години. Изследвани са 1 184 256 възрастни в САЩ, Обединеното кралство, Норвегия, Германия, Тайван и Китай.

153 881 от участниците са имали безсъние, а 1 030 375 – не. Изследователите установяват, че хората с безсъние са 1,69 пъти по-склонни да получат инфаркт, отколкото хората, които не страдат от безсъние.

Проучването установява връзка между повишения риск от сърдечен удар и продължителността на нощния сън.

Тези, които спят пет часа или по-малко, са изложени на по-висок риск от инфаркт и са 1,56 пъти по-склонни да получат сърдечен удар, отколкото тези, които спят седем или осем часа.

Проучване: Безсънието може да доведе до инфаркт
Снимка: iStock

Но спането над девет часа също е вредно. Магическото число е между седем и осем часа сън дневно, коментират експертите.

Проучването казва още, че повишеният риск от инфаркт сред хората с безсъние продължава независимо от възрастта или пола.

Кортизолът е хормон, отговорен за регулирането на реакцията на тялото към стрес. Ако нивата са твърде високи, това ще повиши кръвното налягане на тялото. Когато човек спи добре, кръвното му налягане се понижава през нощта.

По-високото кръвно налягане през нощта, причинено от кортизолов дисбаланс, е един от потенциалните пътища към повишен риск от сърдечни заболявания.

Авторите на изследването казват, че безсънието трябва да се счита за рисков фактор в насоките за първична профилактика на сърдечно-съдови заболявания.

Ежедневната употреба на марихуана повишава риска от сърдечни заболявания, според проучване

Добрият сън е превенция, казват експертите.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията на САЩ препоръчва пет прости стъпки за здрав сън. Една от стъпките е да лягаме и ставаме по едно и също време всяка сутрин и вечер, включително през почивните дни. Това помага да се установи ритъм на тялото. Трябва да се уверим, че в спалнята е осигурена комфортна обстановка за почивка. Смартфоните, телевизорите и компютрите нямат място в спалнята. Избягването на обилни хранения, кофеин и алкохол преди лягане дава на тялото ни по-добри шансове да спи добре.

Важна за добрия сън е и активността през деня.

Проучване: Безсънието може да доведе до инфаркт

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции