<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=168026" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 10 разпростра...

Държавата разсрочва дълг на ТЕЦ-а на Доган за над 40 милиона лева (видео)

06 Март 2023
0 279

Държавата разсрочва дълг на ТЕЦ-а на Доган за над 40 милиона лева, съобщи енергийният министър Росен Христов в ефира на bTV.

По думите му частното дружеството не работи. Държавната “Булгаргаз” е пред споразумение, “което да осигури пълното плащане на задълженията и лихвите, за да започне да работи и да си плаща задълженията”.

Съдебното дело, заведено от “Булгаргаз” беше неколкократно отлагано по различни причини. Следващото заседание е насрочено за 19 април.

Държавата разсрочва дълг на ТЕЦ-а на Доган за над 40 милиона лева (видео)

Вижте защо “Булгаргаз” съди ТЕЦ-а на Доган (видео)

“ТЕЦ Варна” беше продадена в края на 2017 г. от чешката държавна компания “ЧЕЗ” на “Сигда”. Това дружество е собственост на семейството на бившия транспортен министър от кабинета “Орешарски” Данаил Папазов. Тогава сделката беше финансирана с малко над 24 млн. евро заем от Първа инвестиционна банка. Месеци по-късно, през 2018 г., почетният председател на ДПС Ахмед Доган купи 70% от “Сигда” за около 1.5 млн. лв. по думите на самия Папазов.

Министър Росен Христов обяви още, че е сменил ръководството на АЕЦ “Козлодуй”. Причината – доклади от службите за потенциални връзки с Русия и корупционни схеми. “В доклада се споменаваше името на Александър Николов, когото смених. Той сега е в списъка “Магнитски”, каза министърът.

По темата за българските претенции към “Газпром” за прекъснатите доставки на природен газ през миналана година, Христов каза, че все още очаква анализа на адвокатите от “най-добрите кантори”. “Ако имаме добър шанс и това да е в интерес на страната, ще заведем арбитражно дело”, каза той.

Държавата разсрочва дълг на ТЕЦ-а на Доган за над 40 милиона лева

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции