<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=167894" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: През лятото: ...

България купува, а после бракува милиони ваксини срещу COVID-19 (видео)

04 Март 2023
0 175

България купува, а после бракува милиони ваксини срещу COVID-19, коментира здравният министър Асен Меджидиев пред БНТ.

България ще бракува нови 2,8 млн. дози ваксини срещу ковид през тази година. Това е огромен финансов ресурс, който се губи. Страната ни е на твърдата позиция, че тези договори трябва да се прекратят, заяви министърът.

По данни на европейския център за профилактика и контрол на заболяванията до момента на България са доставени общо 14 449 390 дози ваксини. Срещу тези доставки нивото на ваксинация е много ниско, като страната ни е с 30,1% преминат първи курс на ваксинация при 73% средно за ЕС.

Хората нямат нужда от ваксини срещу Covid-19, но нивата на морбили и скарлатина са се повишили значително. Освен това грипът тази година протича доста по-тежко, каза министърът на здравеопазването в служебния кабинет.

Той припомни, че България трябва да купува ваксини срещу Covid-19 до 2025 г. в огромни количества. Но е поставила въпроса пред Европейската комисия за прекратяване на договора.

България купува, а после бракува милиони ваксини срещу COVID-19 (видео)
Снимка: скрийншот, видео БНТ

“Ние не само имаме ваксини за бракуване, но вече бракувахме огромни количества, предстои тази година да бракуваме още 2 800 000 дози. Това е огромен финансов ресурс. Бях категоричен пред Европейската комисия, че България е твърдо за прекратяване на договора с “Пфайзер” за закупуване на ваксини”, заяви Меджидиев.

Според него в България е видимо първо, че ковид ситуацията отмина. Второ – всички експерти коментират, че новият тип на вируса заобикаля тези ваксини. А третият въпрос е, че трябва да закупуваме бустерни дози, но имаме ниско ваксинационно число и няма къде да ги прилагаме.

“В онлайн разговора си с еврокомисаря по здравеопазване бях доста критичен и категоричен, че е не е имиджово дори за Европейския съюз да бъдем принуждавани да закупуваме ваксини и още с доставянето им да трябва да ги унищожаваме”, посочи той.

Полският министър на здравеопазването първи подкрепи нашата позиция, подкрепа има още от Чехия и Литва, уточни министърът.

Американски експерти: COVID-19 е изтекъл от лаборатория

Според него със средствата, които плащаме за купуването и унищожаването на тези ваксини, ще построим една детска болница. Дори ще останат за детските центрове в селата.

“Населението няма нужда от ваксини срещу ковид в момента, нито в България, нито в Европейския съюз. В момента няма никакви желаещи въобще за поставяне на ваксини у нас. Въпреки че Министерството на здравеопазването е подсигурило всички възможности – възстановени са средствата за лекарите, които ги поставят. Има и разкрити ваксинационни центрове”, обясни Асен Меджидиев.

Той смята, че антиваксинационната кампания, която се случи, и резултатите от нея са довели до отлив на желание у хората да покриват задължителния имунизационен календар.

“Имаме отказ от ваксинация срещу морбили. Трябва да мислим как да вкараме ваксинацията за варицела – това са ни сериозните проблеми”, заяви министърът.

В момента грипът протича доста по-тежко, ние нямаме достатъчно ваксини против грип, отбеляза той. Асен Меджидиев добави, че високите нива на морбили и скарлатина не са само в България, но и в целия Европейски съюз.

Според него двете години извънредна епидемична ситуация са довели до по-високи вълни и с грипа. Грипът протича тази година доста по-тежко, но овладяхме пиковата вълна, каза министърът на здравеопазването.

България купува, а после бракува милиони ваксини срещу COVID-19

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции