<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=168699" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Арести и обис...

Демонстранти организираха нощна блокада на парламента в Грузия (видео)

08 Март 2023
0 244

Демонстранти организираха нощна блокада на парламента в Грузия, пише OFFNews.

Поредна вечер на протести в Тбилиси заради приетия на първо четене закон за чуждестранните агенти по руски образец. Демонстрантите срещу „руския закон“ са изпълнили всички улици около парламента и затягат обръча около сградата в мирен протест, съобщават световните агенции.

На кадри, публикувани в социалните мрежи, се виждат опити на множеството да отвори метална порта на парламента, чуват се викове и свирене.

Малко преди 19.00 часа българско време участниците в демонстрациите отправиха ултиматум към властите в страната. Те настояват за отхвърляне на „руския закон“ и освобождаване на всички задържани по време на протеста на 7 март.

Правителството на управляващата партия „Грузинска мечта“ имаше точно час за изпълнение на поставените от демонстрантите условия.

Властите не реагираха, след което лидерът на опозиционната партия “Стратегия Агмашенебели” Георгий Вашадзе призва множеството да обкръжи парламента без употреба на насилие.

Към протестиращите пред парламента се присъединиха и участничките в състоялия се по-рано Женски марш на представители на опозицията.

Демонстранти организираха нощна блокада на парламента в Грузия (видео)
Снимка: стопкадър/Twitter

Хиляди протестираха в Грузия срещу закон, повтарящ руски репресивни норми (видео)

Протестите срещу „руския закон“ в Грузия започнаха на 7 март.

Законът предвижда всички организации, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като „чуждестранни агенти“. В противен случай ще бъдат глобявани.

Опозицията обвинява управляващите, че иска да използва закона за репресии срещу медии, политици и неправителствени организации. Управляващите пък са на мнение, че обществото трябва да знае кои организации получават пари от чужбина.

Според опозицията законът е същият, който Русия прие през 2012 г. и впоследствие използва за репресии.

Демонстранти организираха нощна блокада на парламента в Грузия (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Виви

    08 Март 2023

    Колко хиляди? Да не са една шедпа дежурно полтестиращи Като нашенските грантоеди?

Реакции