<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=169154" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Войната в Укр...

Обявиха живеещия в България руски опозиционер Генадий Гудков за “чужд агент”

11 Март 2023
0 161

Обявиха живеещия в България руски опозиционер Генадий Гудков за “чужд агент”, пише в. Дневник.

Преди десетина години The Moscow Times определя бившия руски депутат и бизнесмен Генадий Гудков като “един от най-яростните и харизматични критици на президента Владимир Путин в парламента”. Напуска Русия през 2018 г. заради заплаха от наказателно преследване, свързано с опозиционната му дейност. Оттогава живее във Варна.

Дневник припомня, че в интервю за Капитал от септември Гуриев предупреждава, че “за Путин България е плацдарм за атаки срещу Европа” и че Москва вербува влиятелни българи да работят за интересите на Русия.

Как “Възраждане” и Русия излъгаха, че преписват американски закон за чуждите агенти? (Коментарът на “Господарите”)

Генадий Гудков е обвинен в участие в създаването и разпространението на материали от чуждестранни агенти и разпространение в чужди медии на невярна информация за решенията и политиката на руските власти, съобщава руската информационна агенция “Интерфакс”.

Новият закон, приет в Русия в края на 2022 г., определя като чужди агенти физически или юридически лица, които получават финансова подкрепа от чужбина или се намират под “чуждестранно влияние”.

Обявиха живеещия в България руски опозиционер Генадий Гудков за &#8220;чужд агент&#8221;
Снимка: iStock

В петък в списъка на чуждите агенти Министерството на правосъдието добави и емигриралия във Франция руски икономист Сергей Гуриев. Мотивите – “участвал в създаването и разпространението на материали на чужди агенти до неограничен кръг лица” и се е “изказвал против специална военна операция в Украйна”.

Бившият главен икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие бяга от Москва през 2012 г. Тогава властите започват да го разследват заради критичното му отношение по делото “Юкос”. По това дело милиардерът Михаил Ходорковски беше осъден на 10 години затворническа колония, а петролният му бизнес беше иззет.

Сега Гуриев е един от най-известните съвременни руски икономисти. Той е ректор и професор по икономика в Института за политически науки в Париж. Близък сътрудник е на хвърления в затвора опозиционен политик Алексей Навални.

Как Кремъл наказва за “дискредитация” на руската армия

За чужди агенти са обявени още бившият ръководител на Yandex.News Лев Гершензон, блогъра Вераника Удуърт. Още международната неправителствена организация Световен фонд за природата (WWF) и създадената в САЩ фондацията “Свободна Бурятия”.

Обявиха живеещия в България руски опозиционер Генадий Гудков за “чужд агент”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции