<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=170064" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Национална с...

Известният плаж на остров Закинтос остава затворен

16 Март 2023
0 939

Известният плаж на остров Закинтос остава затворен и това лято, предава “Екатимерини“.

Властите на йонийския остров Закинтос решиха да оставят затворен плажа Навагио. Той е популярна туристическа дестинация, известна с характерното си корабокрушение.

Рекордна година за костенурките на Закинтос

Причината е страх от свлачища.

Известният плаж на остров Закинтос остава затворен
iStock, credit: Banu R

Решението за забрана на достъпа до плажа Навагио беше препоръчано от екип от експерти от Организацията за антисеизмично планиране и защита (OASP) след посещение на обекта на 8 март, като част от редовна преоценка на неговата безопасност.

Екипът на OASP заяви, че има значителен риск от свлачища поради ерозията на околните скали.

„Безопасността на жителите и посетителите е над всичко останало и решението беше взето предвид новите научни данни на OASP. Особено като се има предвид натоварения туристически сезон.” Това съобщи министърът на туризма Василис Кикилиас.

Навагио вече беше забранен за местни жители и посетители от миналия септември, след като земетресение с магнитуд 5,4 причини накара камъни от околните скали да паднат в залива.

Безопасността на плажа ще се преоценява два пъти годишно.

Повече за мястото

Плажът Навагио или Плажът на корабокрушенците, е открит залив, понякога наричан „Заливът на контрабандистите“, на брега на Закинтос, в Йонийските острови на Гърция.

Мястото беше на видно място в хитовата корейска драма „Потомците на слънцето“, което доведе до вълна от интерес сред китайски и корейски туристи.

На 2 октомври 1980 г. увеселителният кораб MV Panagiotis засяда във водите около остров Закинтос на плажа Навагио. Случва се по време на бурно време и лоша видимост. Някои слухове твърдят, че корабът е пренасял контрабанда. Официални източници обаче не са потвърдили това и капитанът не е осъждан за подобни престъпления.

Но наскоро публикувани съдебни документи и снимки, свързани с инцидента, подкрепят историята за контрабандистите, предполагайки, че Панайотис си е проправял път от Турция с товар от контрабандни цигари, насочен към Италия. Попадайки на бурно време, корабът засяда в залива, където екипажът го изоставя.

Корабът е изоставен и все още е заровен във варовиковия чакъл на плажа, който сега носи прякора Корабокрушението.

Известният плаж на остров Закинтос остава затворен

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции