<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=170268" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Глобиха поли...

Си Цзинпин ще посети Русия, за да изрази подкрепата си към Путин

17 Март 2023
0 238

Си Цзинпин ще посети Русия, за да изрази подкрепата си към Путин, предаде Associated Press, позовавайки се на съобщение на китайското външно министерство.

Китайският президент Си Цзинпин ще посети Русия от 20 до 22 март, за да демонстрира подкрепата си към руския президент Владимир Путин. Кремъл също обяви в изявление днес визитата, като каза, че тя е “по покана на Владимир Путин”.

Двамата лидери ще обсъдят “въпроси за по-нататъшното развитие на всеобхватното партньорство и стратегическото взаимодействие между Русия и Китай”. Те ще обменят и мнения “в контекста на задълбочаващото се руско-китайско сътрудничество на международната арена”. Това съобщи Кремъл.

Президентите ще подпишат и “важни двустранни документи”, се казва още в изявлението.

Китайският президент ще обмени мнения по важни международни и регионални въпроси с руския си колега при визитата му в Русия. Това съобщи Министерството на външните работи на Китай.

По думите на говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин, целта на визитата е да задълбочи още повече двустранното доверие. Той поясни, че пътуването на Си до Русия ще бъде едно пътуване на приятелството, сътрудничеството и мира.

Си Цзинпин ще посети Русия, за да изрази подкрепата си към Путин
Снимка:  Wikimedia Commons/ Автор: The Presidential Press and Information Office Kremlin.ru

Reuters отбелязва, че посещението става в момент, когато Китай предлага да посредничи за мира в Украйна. Тези усилия се посрещат със скептицизъм от Запада, предвид демонстрираната подкрепа на Пекин за Русия.

До голяма степен Китай се представяше като неутрална страна във връзка с войната в Украйна. Но през последните месеци засили връзките си с Москва.

Миналия месец Пекин публикува документ от 12 точки, в който призовава Москва и Киев да проведат мирни преговори. Текстът също така се противопоставя на всякаква употреба на ядрени оръжия и призовава за зачитане на териториалната цялост на всички държави. В това число и Украйна, част от чиято територия е под контрола на Русия.

Китай и Русия започнаха партньорство “без ограничения” през февруари 2022 г., когато Путин бе на посещение в Пекин за откриването на Зимните олимпийски игри, броени седмици преди Русия да нахлуе в Украйна, припомня Reuters.

Путин: Русия търси засилване на военното сътрудничество с Китай

Оттогава двете страни продължават да потвърждават отново здравината на връзките си. Търговският обмен между тях скочи след инвазията и сега Китай е най-големият купувач на руски петрол, който е ключово важен източник на приходи за Москва.

Си Цзинпин ще посети Русия, за да изрази подкрепата си към Путин

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции