<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=157301" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Равносметкат...

Путин: Русия търси засилване на военното сътрудничество с Китай

30 Декември 2022
0 234

Русия търси засилване на военното сътрудничество с Китай, заяви Владимир Путин на китайския президент Си Дзинпин по време на онлайн среща между двамата лидери. Руският президент откри разговора, като нарече Дзинпин “моя скъп приятел”, предава НОВА.

Русия приветства усилията за противопоставяне на западното влияние, заяви Путин. Засегнат от безпрецедентните санкции заради нападението срещу Украйна, Путин се опитва да засили политическите и военните си връзки с Китай.

Войната обаче е чувствителен въпрос за Пекин. Китай предлаа дипломатическа подкрепа на стратегическия си съюзник Русия, но все пак се опитва да се позиционира като неутрален по отношение на конфликта.

Китай за първи път поиска Русия да спре ескалацията на войната в Украйна

“Целта ни е да засилим сътрудничеството между въоръжените сили на Русия и Китай”, заяви Путин. Руският едноначалник отбеляза, че приветства усилията на Москва и Пекин да се противопоставят на “безпрецедентния западен натиск и провокации”.

“В контекста на нарастващото геополитическо напрежение, значението на руско-китайското стратегическо партньорство като стабилизиращ фактор нараства”, заяви той. “Споделяме едни и същи възгледи за причините, хода и логиката на продължаващата трансформация на глобалния геополитически пейзаж.”

Русия наложи вето на резолюция на ООН за референдумите, Китай и Индия се въздържаха

Путин: Русия търси засилване на военното сътрудничество с Китай
iStock

След опитите за откъсване на Запада от зависимостта от руския нефт и газ, Руската федерация обърна поглед към енергийните пазари в Азия.

“Русия се превърна в един от лидерите по отношение на износа на петрол за Китай”, каза Путин.

Руският лидер заяви, че очаква Си Дзинпин в Москва на държавно посещение през пролетта на следващата година.

Путин: Русия търси засилване на военното сътрудничество с Китай

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции