<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=170332" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Родители у на...

„Амнести Интернешънъл“: Десетки деца са изтезавани при протестите в Иран

17 Март 2023
0 134

„Амнести Интернешънъл“: Десетки деца са изтезавани при протестите в Иран.

Разузнаването и силите за сигурност на Иран са извършвали ужасяващи изтезания спрямо деца, включително побой, бичуване, удари с електрошок, изнасилване и други форми на сексуално насилие. Изтезанията са извършвани по време на и след протестите, обхванали страната след смъртта на Махса Амини За това алармира „Амнести Интернешънъл“.

Изследването на неправителствената организация разкрива методите на изтезания, които Революционната гвардия, паравоенната милиция „Басидж“, разузнаването и силите за сигурност са използвали срещу задържани момчета и момичета, за да ги наказват, унижават и принудително да получат от тях „признания“.

„Бях принуден да кажа това, което искаха, защото ме изнасилиха с маркуч. Хванаха ръката ми и насила ме накараха да сложа пръстови отпечатъци върху документите“, разказва на майка си едно от задържаните момчета.

Организацията е документирала подробно случаите на седем деца. Описани са свидетелски показания от жертвите и техните семейства, както и от очевидци на изтезанията срещу десетки други деца.

„Амнести Интернешънъл“: Десетки деца са изтезавани при протестите в Иран
Снимка: iStock

Разследват газови атаки срещу училища за момичета в Иран

Масово задържане на деца

Над 22 000 са задържани във връзка с протестите, признават иранските власти. Държавните медии съобщават, че сред задържаните има много деца. Според неправителствената организация е възможно хиляди деца да са били сред пометените във вълната от арести. 

„Отвратително е, че длъжностни лица са упражнявали такава власт по престъпен начин над уязвими и уплашени деца…“, казва Даяна Елтахауи, заместник регионален директор на „Амнести Интернешънъл“ за Близкия изток и Северна Африка.

Арестуваните първо са отвеждани, често със завързани очи, в центрове за задържане, управлявани от Революционната гвардия, разузнаването и силите за сигурност. След дни или седмици на насилствено задържане и отвличане те са премествани в затвори.

Агенти в цивилно облекло са отвличали други от улиците по време или след протести. Отвеждали са ги на неофициални места като складове, където са ги измъчвали. След това са ги изоставяли в покрайнините. Такива отвличания са били извършвани без надлежен процес. Имали за цел да накажат, сплашат и възпрат децата от участие в протестите. 

Много от децата са били държани заедно с възрастни, противно на международните стандарти. Били са подложени на същите модели на изтезания и друго малтретиране.

Повечето от арестуваните през последните шест месеца са били освободени. Част от тях са подписали принудително „покаятелни“ писма. Преди да ги освободят, държавните служители често са заплашвали децата със съдебно преследване по обвинения, водещи до смъртна присъда, или с арест на роднините им, ако се оплакват.

„Амнести Интернешънъл“: Десетки деца са изтезавани при протестите в Иран
Снимка: iStock

Двойка танцуващи в Иран получиха 10-годишни присъди (видео)

Изнасилване и друго сексуално насилие

Неправителствената организация разкрива още, че държавни агенти са използвали сексуално насилие. Целта им е билада сломят духа на децата, да ги унижат и накажат. Както и да изтръгнат „признания”.

Побоища, бичувания, електрошокове и други посегателства

Силите за сигурност редовно са биели деца по време на ареста. Също в превозните средства по време на трансфер и в центровете за задържане. Сред описаните методи на изтезания са бичуване. Нараняване с електрошокови пистолети, насилствено даване на хапчета и държане на главите им под вода.

„Удряха ме с електрошокове, биеха ме по лицето със задната част на пистолет, с палки по краката, гърба и ръцете. Заплашиха ни, че ако кажем на някого, ще ни задържат отново, ще направят още по-лоши неща и ще предадат труповете ни на семействата ни”. Това  разказва ученик, задържан за това, че е написал протестния лозунг „Жена, живот, свобода“.

„Амнести Интернешънъл“: Десетки деца са изтезавани при протестите в Иран
Снимка: iStock

Ако си жена или си роден от жена, виж това (Коментарът на “Господарите”)

Иранските държавни агенти са откъснали децата от семействата им и са ги подложили на непостижима жестокост, казва още Даяна Елтахауи от „Амнести Интернешънъл“.

И допълва: „Отвратително е, че служителите упражняват такава власт по престъпен начин над уязвими и уплашени деца, причинявайки силна болка и мъка на тях и техните семейства. Оставяйки им тежки физически и психически белези. Това насилие срещу деца излага на показ умишлена стратегия за смазване на жизнения дух на младежите в страната и спирането им да искат свобода и права на човека“.

От „Амнести Интернешънъл“ призовават всички държави да упражняват универсална юрисдикция над ирански служители, включително тези с командна или висшестояща отговорност, основателно заподозрени в наказателна отговорност за престъпления съгласно международното право, включително изтезания на протестиращи деца.

„Амнести Интернешънъл“: Десетки деца са изтезавани при протестите в Иран

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции