<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=169642" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ЕС прибавя ощ...

ЕС готви закон за „чуждестранните агенти“ по модел на САЩ

14 Март 2023
0 79

ЕС готви закон за „чуждестранните агенти“ по модел на САЩ.

Европейският съюз изработва закон, който ще принуди НПО-тата, консултанските организцации и академичните институти да разкрият източниците си на финасиране извън ЕС. Това оповести Politico, позовавайки се на три източника.

В САЩ

Законопректът е в ранен етап, но звучи еквивалентно на подобни закони за „чуждестранните агенти“ в Австралия и САЩ. В САЩ от 1938 г. лобистите, работещи от името на чужди правителства, са задължени да се регистрират във федералното правителство.

Как “Възраждане” и Русия излъгаха, че преписват американски закон за чуждите агенти? (Коментарът на “Господарите”)

През последните години Европа се бори с множество опити за чуждо влияние. Изданието припомня опитите на Русия да източи информация, за да повлияе на изборите. Също така китайските субсидии за университети, целящи да формират риториката по отношение правата на човека. Не на последно място скандалът от края на миналата година, свързан с корупционни практики в Европейския парламент, станал известен като „Катаргейт“.

Партньорът на Ева Кайли призна за „мръсни пари“ от Катар

На фона на протестите в Грузия
ЕС готви закон за „чуждестранните агенти“ по модел на САЩ

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви през септември пакет „защита на демокрацията“, което и постави началото на работата по законопроекта. Той се ръководи от зам.-председателя на ЕК по правосъдие Вера Йоурова и се очаква да бъде финализиран през май. Но някои експерти вече се изказаха, че времето за това не е подходящо, имайки предвид протестите в Грузия срещу подобен закон, който ще принуждава организациите с чуждо (на ЕС) финасиране да се регистрират като „чуждестранни агенти“.

Протестите срещу закона за “чуждестранните агенти” в Грузия продължават

Неправителствени организации вече изразиха притеснение от проектозакона с аргумент, че той може да бъде използван като оръжие срещу продемократичните сили в страните от съюза.

ЕС готви закон за „чуждестранните агенти“ по модел на САЩ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Бела Девойка

    14 Март 2023

    Глупости на търкалета! Ако саконът бъде направен както в САЩ, то трябва да спрат всичките кинти на Дневник и Медиапул - любимите ви "медийни партньори". И вашите грантове ще спрат, да не си мислите, че заблуждавате някого че се издържате само от реклама?

Реакции