<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=170338" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Иван Костов: ...

Финансовото министерство обяви предложения за промени в данъчни закони

17 Март 2023
0 161

Финансовото министерство обяви предложения за промени в данъчни закони.

Проектът на Закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс е публикуван за обществено обсъждане от Министерството на финансите. Законопроектът е подготвен във връзка с прието протоколно решение на Министерски съвет за съставяне на проекта на Закон за държавния бюджет за 2023 г. с дефицит от 3 % и анонсираните от министъра на финансите Росица Велкова приходни мерки за постигане на целевия размер на бюджетното салдо, обясняват от финансовото министерство.

Предлагат се мерки в областта на фискалния контрол на стоки с висок фискален риск, които имат за цел по-ефективна превенция и противодействие срещу данъчните измами, укриването и невнасянето на данъци. Въвежда се задължително предварително деклариране на данни за превозите на стоки на територията на Република България на стоки с висок фискален риск, извършвани с транспортни средства над 3,5 тона.

Финансовото министерство обяви предложения за промени в данъчни закони
Снимка: iStock

Министърът на финансите ден след паниката: Няма риск от фалит

Еднократен данък “Свръхпечалба”

Включени са изменения и допълнения на Закона за корпоративното подоходно облагане. От 1 юли 2023 г. се предвижда заплащане на солидарна вноска за свръхпечалбите. Мярката е временна, еднократна. Изготвена е с цел гарантиране на обществения интерес чрез запазване на макроикономическата и фискална стабилност на страната. И за овладяване на инфлацията.

С намален ДДС данък ще останат само хлябът, брашното, детските храни и книгите

Законопроектът на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс включва изменения и допълнения на Закона за данък върху добавената стойност, с които до 30 юни 2023 г. се намалява срокът за прилагане на временната намалена ставка на данъка за доставките на ресторантьорски и кетъринг услуги, за общата туристическа услуга и за услугата за използване на спортни съоръжения.

Акцизът на електронните цигари тип вейпове

Предлага се течностите за електронни цигари без никотин и заместителите на тютюна с никотин да бъдат акцизните стоки. За тях да се прилагат правилата за тютюневите изделия. Предложенията включват и отмяна на въведените краткосрочни антиинфлационни мерки за възстановяване на платения акциз за електрическа енергия. Също нулевата акцизна ставка върху моторните горива за LPG и за природния газ и нулевата акцизна ставка за произведената електрическа енергия от възобновяеми източници.

Вижте пълния текст на предложените от финансовото министерство промени тук.

Видео: bTV

Финансовото министерство обяви предложения за промени в данъчни закони

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции