<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=171156" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ГДБОП откри у...

Случаят с намерената в България картина на Полак става все по-любопитен

22 Март 2023
0 324

Нови факти, около намерената в България картина на Джаксън Полак, рисуват любопитната история на произведението. Намесени са бивш диктатор и холивудска звезда.

ГДБОП откри у нас картина на Джаксън Полак за 50 милиона евро

Картината е открита в България по време на операция на ГДБОП и гръцките власти. Първоначалното изследване на платното установява, че става въпрос за некаталогизирано произведение на известния американски художник Джаксън Полак. В случай, че се докаже, че е автентично, то може да достигне цена от 50 млн. евро.

Историята на картината се обогатява и от намереното послание до холивудска звезда на нейния гръб:
На моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бакол. Честит рожден ден! 16 септември 1949

 Датата съвпада с рождения ден на холивудската актриса, която през 1949 година е изгряваща звезда на американския екран. Понастоящем не се знае дали в даден момент картината попада в нейно притежание.

В последствие, отново на задната страна на картината е намерен и подпис, показва bTV. По-късно е установено, че той принадлежи на бившия румънски комунистически лидер Николае Чаушеску.

Случаят с намерената в България картина на Полак става все по-любопитен
източник: bTV

Не се знае дали между подписа и посланието има взаимовръзка и дали картината е била предназначена за подарък на актрисата именно от румънския диктатор. По това време той е на 31 г.

Разследването на картината продължава. Към момента е установено, че стилът и техниката на творбата отговарят на стила на Джаксън Полък. Няма данни тя да е била обявена за издирване.

Случаят с намерената в България картина на Полак става все по-любопитен

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции