<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=171216" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Протестиращи...

Протестиращи щурмуваха сградата на правителството в Ливан (видео)

22 Март 2023
0 126

Протестиращи щурмуваха сградата на правителството в Ливан.

Ливанските сили за сигурност са използвали сълзотворен газ, за ​​да разпръснат стотици протестиращи, предимно пенсионирани войници, опитали се да пробият оградата, водеща към правителствената централа в центъра на Бейрут, съобщава AP.

Протестиращи щурмуваха сградата на правителството в Ливан (видео)
Снимка: стопкадър/видео NOVA

Пенсионирани войници и полицаи, настояващи за по-добро заплащане, са влезли в сблъсъци с полицията и войските за борба с безредиците. Няколко души са имали проблеми с дишането от сълзотворния газ. Недоволните са хвърляли камъни по служителите, защитаващи правителствената централа, и многократно са се опитвали да пробият оградата.

Напрежението ескалира заради сложната икономическа ситуация в страната, причинена от продължилото вече няколко години слабо управление на страната, предшестващо икономическия срив, който започна в Ливан в края на 2019 г., отбелязва агенцията.

На този фон гражданите имат ограничен достъп до спестяванията си, след като местните банки наложиха неофициален капиталов контрол заради кризата.

Контролът ограничава тегленето на пари в брой. Хората със сметки в долари могат да теглят само малки суми в ливански лири при обменен курс, много по-нисък от този на черния пазар.

„Месечната ми заплата е 40 долара. Как да оцелея”, скандира участник в протеста.

Протестиращи щурмуваха сградата на правителството в Ливан (видео)
Снимка: стопкадър/видео NOVA

Повечето хора в Ливан получават заплащане в ливански лири и виждат как през последните години заплатите им се топят след срив на паунда.

Тъй като доверието в паунда намалява, повечето хранителни магазини, ресторанти и други фирми са избрали да предлагат своите стоки и услуги в долари. „Доларизацията“ има за цел да облекчи инфлацията и да стабилизира икономиката, но заплашва да тласне повече хора към бедност и да задълбочи кризата, отбелязва AP.

56-годишен пенсионер обяснява, че преди кризата е изкарвал еквивалента на 1000 долара на месец. Сега месечният му доход е около 50 долара, въпреки няколкото повишения.

Протестиращи щурмуваха сградата на правителството в Ливан (видео)
Снимка: стопкадър/видео NOVA

Ливан, малка средиземноморска страна с население от 6 милиона души, преживява най-тежката икономическа и финансова криза в съвременната си история. Тя се дължи на десетилетия корупция и лошо управление от политическа класа, която управлява страната от края на гражданската война.

За да съживи икономиката си и да си осигури средства за развитие, Ливан договори с Международния валутен фонд прилагането на реформи с цел отпускане на помощ в размер на 3 милиарда долара. Те все още не са осъществени.

Ливанци призоваха Илон Мъск след Twitter да купи и държавата им

Политическата класа също се съпротивлява на прилагането на реформите, изисквани от международната общност. От началото на икономическия срив три четвърти от населението сега живее в бедност, а инфлацията расте.

Видео: NOVA

Протестиращи щурмуваха сградата на правителството в Ливан (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции