<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=171443" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Радев в Брюкс...

Садисти от руските служби измъчват пленени украинци, твърдят руски правозащитници

23 Март 2023
0 154

Садисти от руските служби измъчват пленени украинци, твърдят руски правозащитници. Украински военнопленници са изтезавани жестоко в руски затвори от Федералната служба за безопасност и Службата за изпълнение на наказанията. Безспорни доказателства за това са предадени на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), пише Deutsche Welle.

На руска територия действат повече от 10 военни концентрационни лагера, в които са задържани хиляди украинци. Това заяви руският правозащитник и основател на обществения проект “Гулагу.нет” Владимир Осечкин по време на изслушване в правната комисия на ПАСЕ в Париж.

Садисти от руските служби измъчват пленени украинци, твърдят руски правозащитници
Снимка: iStock

“Разполагаме с доказателства, че садисти от Федералната служба за безопасност (ФСБ) и Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) се отнасят жестоко (с украинските военнопленници – б. ред.) и ги подлагат на изтезания”, заяви Осечкин. По негова информация “над 40 000 души, излежаващи присъди в руски затвори, са изпратени от Путин да се бият срещу Украйна”.

През октомври 2021 г. Владимир Осечкин, който е бил преследван от властите и поради това е избягал от Русия, обяви, че разполага с огромен видеоархив, съдържащ доказателства за изтезания и изнасилвания на затворници в руски затвори, и по-специално в Саратовската туберкулозна болница №1 на Федералната служба за изпълнение на наказанията. Той е получил информациите през 2021 г. от бившия затворник Сергей Савельев. Той също е бил принуден да избяга в чужбина.

Садисти от руските служби измъчват пленени украинци, твърдят руски правозащитници
Снимка: iStock

Осечкин говори за съществуването на “конвейер на изтезанията” в системата за изпълнение на наказанията в Русия.

Той твърди още, че ФСБ използва видеозаписи, документиращи изнасилвания и изтезания на затворници. Така изнудва и изтръгва показания със сила. “Твърдя, че изтезанията в местата за лишаване от свобода в Русия са системни. Те са таен начин на действие на ФСБ и ФСИН”, казва правозащитникът. Той смята, че “концепцията за ГУЛАГ” се прилага не само в руските затвори, но и “в полицията, армията, медицинските заведения, психиатричните болници и училищата”.

Осечкин е предал на правната комисия на ПАСЕ твърд диск с около 115 000 файла, доказващи думите му. “Надявам се, че ще помогнете за разследването и за подвеждането под отговорност на високопоставени служители на ФСБ и ФСИН”, заяви правозащитникът.

Изчезнали хора, побой, мъчения, изнасилвания: Потресаващи разкази от Запорожие

Измъчвала ли е ФСБ беларуски опозиционни активисти?

Сергей Савельев, който също взе участие в изслушването, призова за международно разследване на изтезанията в руските затвори. От 2016 г. до 2021 г. Савельев е излежавал присъдата си в Саратовската турбекулозна болница №1, където е помагал на отговорника по сигурността на затворническата болница. “Бях принуден да съхранявам видеоархиви на изтезания, побоища, изнасилвания и убийства, извършени от служители на ФСИН срещу затворници”. Това заяви активистът пред членовете на комисията. Той твърди, че хиляди затворници във въпросното заведение “са били изтезавани там през последното десетилетие”.

Савельев, който е гражданин на Беларус, съобщи още, че през 2020 г. представители на руските тайни служби “са пристигнали в Минск, за да участват в бруталните изтезания” на участници в протестите на опозицията.

Садисти от руските служби измъчват пленени украинци, твърдят руски правозащитници

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции