<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=171447" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Националната...

Париж гори, французите са бесни на Макрон (видео)

23 Март 2023
0 216

Париж гори, французите са бесни на Макрон, предават световните агенции. Хиляди французи се включиха в националните протести в столицата и различни градове на страната в четвъртък.

Гневни на президента и неговия план за повишаване на възрастта за пенсиониране, част от протестиращите са блокирали достъпа до летищен терминал.

Училища са останали затворени. Съобщава се за сблъсъци с полицията в цялата страна, пише в. Дневник.

Националната стачка във Франция остави бензиностанции без горива (видео)

Полицията е използвала сълзотворен газ срещу протестиращите в западния град Нант. В Рен пък са пуснати водни оръдия, а в Лориен, вестник “Франция запад” съобщава, че полицейски участък е бил подпален от протестиращите.

Работници на летище “Шарл де Гол” край Париж са препречили входа, което е довело до струпване на пътници. Близо до Тулуза на югозапад са подпалени отпадъци на магистралата, което е спряло трафика.

Службата за гражданска авиация настоява за отмяна на 30% от полетите на летище “Орли” в петък, 15% в събота и по 20% на летищата в Марсилия, Бордо и Лион.

Движението на метрото в столицата е затруднено, а купищата несъбрани боклуци заради стачкуващите работници от чистотата са достигнали 9.6 хил. тона.

140 начални училища, както и много средни учебни заведения са останали затворени в Париж. По данни на столичното кметство 56% от учителите са стачкували в четвъртък, синдикатите твърдят, че те са 70%.

Вестник “Фигаро” съобщава, че магазини и ресторанти, разположени близо до Парижката опера, са решили да затворят по-рано поради опасения, че могат да пострадат от гнева на протестиращите.

Повече от 240 протеста са планирани за четвъртък във Франция. Властите очакват до 800 хил. участници.

Масови безредици във Франция след неуспешния вот на недоверие (видео)

“Има много гняв, ситуацията е взривоопасна”, предупреди лидерът на твърдолинейния синдикат CGT Филип Мартинес в началото на митинг в Париж. Профсъюзните лидери призоваха за спокойствие, но бяха ядосани на това, което нарекоха “провокативни” коментари на Макрон.

Макрон наруши седмици мълчание относно новата политика, за да заяви, че ще стои твърдо и законът ще влезе в сила до края на годината. Той сравни протестите с щурмуването на Капитолия на САЩ от 6 януари 2021 г.

Париж гори, французите са бесни на Макрон

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции