<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=171997" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Виетнам став...

165 000 лева ще плати енергийно дружество за манипулации на цените на пазара

27 Март 2023
0 253

165 000 лева ще плати енергийно дружество за манипулации на цените на пазара.

В прессъобщение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се казва, че дружеството „Енерджи Съплай“ ЕООД е извършило две нарушения, с които е манипулирило енергийния пазар в своя изгода. Между 01 януари 2021 и 31 март 2022 фирмата е извършила фиктвни нареждания за продажба. По този начин краткосрочно е постигнало понижение на цената на енергия, което е постигнало краткосрочно понижава на цената.

Обвиниха бивш министър на енергетиката и шеф на „Булгаргаз“ заради сделки с „Газпром“ (видео)

Дружеството е със собственик Соня Николова – Кадиева, съпруга на Георги Кадиев, който е кандидат-депутат от „Левицата“.

165 000 лева ще плати енергийно дружество за манипулации на цените на пазара

С действията си дружеството е създало впечатление сред останалите учасници на пазара, че цената ще продължи да спада. Това ги е подтикнало да продават на “Енерджи Съплай” ЕООД електроенергия на по-ниски цени.

„След това необосновано краткосрочно намаляване на цената, дружеството е отменило своите нареждания за продажба. Така реално е осъществявало транзакции за покупка на постигнатите по-ниски цени, чрез което е реализирало необоснована печалба. Това поведение се определя като осъществяване по манипулативен начин на сделки за разслояване и лъжливи поръчки на пазарен сегмент “В рамките на деня”, допълват от КЕВР.

165 000 лева ще плати енергийно дружество за манипулации на цените на пазара
БулФото

След това необосновано краткосрочно намаляване на цената, дружеството е отменило своите нареждания за продажба и реално е осъществявало транзакции за покупка на постигнатите по-ниски цени, чрез което е реализирало необоснована печалба, се казва в съобщението на регулатора.

Заплахи около списъка с магистрати: Ако не даде Гешев, Борисов “ще бъде следващият Магнитски”

Това е втората имуществена санкция за манипулиране на пазара от страна на дружество. В края на миналата година КЕВР санкционира шест енергийни дружества, като им наложи имуществени санкции в общ размер 1 258 419 лв.

165 000 лева ще плати енергийно дружество за манипулации на цените на пазара

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции