<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=172021" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Подновиха ма...

Израелският премиер отложи съдебната реформа след многохилядни протести

27 Март 2023
0 93

Израелският премиер отложи съдебната реформа след многохилядни протести, предават световните агенции.

Бенямин Нетаняху е в процес на преговори с членове на своята крайнодясна управляваща коалиция след съобщения по-рано в понеделник, че ще обяви спиране на плановете си за промяна на съдебната система, предава Аljazeera. Очаква се премиерът да обяви спирането на своя план за основен ремонт на съдебната система, след като министърът на сигурността Итамар Бен-Гвир обяви, че се е съгласил да отложи реформата.

Съдебната реформа, която ще даде на изпълнителната власт контрол върху назначаването на съдии във Върховния съд и ще позволи на правителството да отменя решенията на съда, предизвика масови протести. Водещият профсъюз в Израел обяви обща стачка, като ръководителят му заяви, че Израел е тръгнал „към бездната“.

Подновиха масовите протести в Израел след уволнението на министъра на отбраната (видео)

Най-малко 70 хил. души са се включили в протестите пред парламента на страната тази неделя, отбелязва в. Дневник. Напрежението ескалира след уволнението на министъра на отбраната, който е противник на съдебната реформа. Протестите парализираха работата на дипломацията, на летище “Бен Гурион”, стоковата борса и много други.

Крайнодесни групи започнаха и контрапротест, очаква се в него да се включат и лидерите на коалиционните партньори на Нетаняху, движеща сила зад реформата.

Това е една от най-тежките вътрешнополитически кризи пред страната в последните десетилетия.

Забавянето ще намали временно напрежението. Коалицията се примирява, че няма да одобри реформата преди края на сегашната парламентарна сесия и почивката в началото на април. Вместо това, според партията на Бен Гвир, депутатите ще си дадат време за “корекции” в плана. В същото време Бен Гвир заяви, че ще напусне правителството, ако то се откаже напълно от реформата.

Израелският премиер отложи съдебната реформа след многохилядни протести

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции