<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=169375" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Съдят "Барсел...

Режисьори и актьори искат деполитизация на културните институции след скандала с Александър Морфов (видео)

13 Март 2023
0 126

Режисьори и актьори искат деполитизация на културните институции след скандала с Александър Морфов.

Артисти и граждани отново протестираха в подкрепа на Александър Морфов (снимки)

Сред тях са актьорът Валери Йорданов и режисьорът Костадин Бонев. Културните ни дейци създават „Движение за култура“ след конфликта в Народния театър, довел до дисциплинарното уволнение като главен режисьор на Александър Морфов.

В пресконференция за медиите се включиха още проф. Георги Каприев, театралният режисьор Лилия Абаджиева и актьорите Албена Колева и Никола Додов.

Актьорът Владо Карамазов обяви, че се връща на щат в Народния театър

Участниците заявиха, че целта е спиране на политическите назначения в секторите на Министерство на културата. А също така и създаването на нов закон за сценичните изкуства, който да регулира механизми и правила за структурата на културните институции. Културните дейци не споделха детайли относно готвените промени, като посочиха, че на този етап те алармират за проблемите и ги свеждат до общественото внимание.

Малко предистория

Припомняме, че скандалът в Народния театър се разрази след назначениевто на бившата PR-ка на ДПС Велислава Кръстева. То доведе до бурната реакция на главния режисьор Александър Морфов и напускането на драматурга Захари Карабашлиев.

Актьорите Албена Колева и Валери Йорданов обвиниха директора на НТ „Иван Вазов“ Васил Василев в уволнението на опитни кадри, раздуване на щата и блокиране на външния одит чрез назначаването на съпартийци и близки до директора. По думите на Йорданов предишния служебен министър е „носил заповедта за уволнението“ на директора Василев, който не могъл да я получи, защото бил болен.

Изтече запис със заплахи към Александър Морфов от директора на Народния театър (аудио)

От Движение за култура обявиха шествие на 16 март от 14:00 час, което ще тръгне от Министерството на културата.

Очаквайте подробности!

Режисьори и актьори искат деполитизация на културните институции след скандала с Александър Морфов

Видео: „Дневник“

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции