<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=172046" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борисов, Пути...

Economist: Борбата на България с корупцията води до пети избори за две години

27 Март 2023
0 341

Economist: Борбата на България с корупцията води до пети избори за две години.

Бойко Борисов доминира в политическия живот на България от 2009 г. до 2021 г. Неговата партия ГЕРБ е прозападна в страна, в която Русия е силно възхвалявана. Мандатът му като министър-председател приключи през май 2021 г. на фона на масови демонстрации заради обвинения в корупция. Сега политическият пейзаж е лишен от големи партии. Това пише Economist в статия по повод предстоящите предсрочни парламентарни избори и руското влияние у нас.

Софиянци обичат да водят децата си в Музея на илюзиите, където си правят изкривени снимки в странни огледала и се взират в оптичните илюзии, ставайки разногледи. Докато България се подготвя за своите пети избори за период от две години, на гласоподавателите може да им бъде простено да мислят, че политиката на страната също е до голяма степен илюзия, посочва авторитетното британско издание. Да вземем миналата година: докато парламентът обсъждаше дали да разреши изпращането на оръжия в Украйна, българските лидери настояваха, че страната все още не го прави. Всъщност до 3 ноември, когато парламентът одобри износа, български оръжейни фабрики вече доставяха оръжия за Украйна от месеци.

Economist: Борбата на България с корупцията води до пети избори за две години
Снимка: БулФото

Политиката спрямо Украйна и Русия остава оспорвана.

Делът на подкрепящите Владимир Путин българи спада от 70% преди нахлуването в Украйна до 29% след това. Според проучване през октомври 67% смятат, че България, член на НАТО, трябва да остане неутрална в конфликта. 16% са на мнение, че трябва да подкрепи Украйна, а 9% смятат, че трябва да подкрепи Русия.

Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията казва, че около една четвърт от електората подкрепя политически партии, „които днес се наричат ​​патриотични, но по същество са проруски“. Останалите партии може да се нарекат „евроатлантическа коалиция”. Но те са разделени относно това как и дори дали да се справят с корупцията на високо ниво.

Националистическата партия „Възраждане“, една от двете основни проруски групи, сега води кампания срещу приемане на еврото.

Другата, Българската социалистическа партия (БСП), участва в краткотрайно прозападно правителство от декември 2021 г. до юни 2022 г. Лидерът на БСП, който беше министър на индустрията в това правителство, публично се противопостави на изпращането на оръжия на Украйна. Но в ролята си на министър тя е дала одобрение на оръжейни компании да ги изпращат до трети страни, от които са изпратени в Украйна, допълва Economist.

Русия е потенциална заплаха за нас, според Доклада за националната сигрност

Членове на същото правителство помогнаха за постигането на споразумение, според което “Лукойл”, руска петролна компания със силно присъствие в България, продължава да внася и рафинира петрол от Русия и след това да изнася голяма част от него за евентуална употреба в Украйна. (Официално дизелът се изнася за компании в други страни, но те действат като транзитни за украинските купувачи.) Русия получава приходи от износ от петрола, казва човек, замесен в сделката. Споразумението е приемливо за руснаците, които изчисляват, че „ако те не бяха продали петрола на Украйна, някой друг щеше да го стори“.

През юни 2022 г. България изгони 70 руски дипломати. Журналистът от Bellingcat Христо Грозев каза пред парламента през януари 2023 г., че през 2016 г. руското военно разузнаване е заговорничело да свали правителството на Борисов. Мнозина смятат, че намесата е премълчана заради икономическото значение на Русия за България.

Христо Грозев осветли опит за преврат, организиран от руското ГРУ в България (видео)

Асен Василев, политик реформатор, който беше министър на финансите до август 2022 г., отбелязва, че голяма част от подкупите в страната са свързани с Русия.

„Мислехме, че имаме два отделни проблема: корупцията и Русия. Но се оказа, че проблемът е един”, отбелязва Василев.

Economist: Борбата на България с корупцията води до пети избори за две години
Снимка: БулФото

На последните избори в България през октомври партията на Борисов беше първа, но не успя да състави правителство. Последните социологически проучвания показват, че коалицията от прозападни партии, управлявала до миналия юни, върви рамо до рамо с ГЕРБ. Ако спечелят, може да се наложи да избират между съюз с русофилската БСП или с Борисов. През март 2022 г., когато реформистите бяха на власт, Борисов беше арестуван в разследване за корупция, но освободен без обвинения. Той отрече да е извършил нарушение.

През февруари 2023 г. САЩ наложи санкции за корупция на Владислав Горанов, бивш финансов министър на Борисов.

На пето място в света сме по усещане за корупция (видео)

Голяма част от властта на Борисов се крие в контрола на неговата партия върху повечето големи градове. Затова истинската битка за бъдещето, казва Асен Василев, зависи от резултата от местните избори през октомври. Наистина, ако общите избори следващата седмица са неубедителни, ще трябва да се проведат други заедно с местните. България прилича на Италия в началото на 90-те години, казва Василев, когато кампания за изкореняване на влиянието на мафията беше придружена от поредица от краткотрайни правителства. В Италия обаче една независима съдебна система успя да атакува корупцията. В България, казва Василев, където съдебната система е „напълно пленена“ от политиците, изцяло зависи от електората да се отърве от гнилото.

Economist: Борбата на България с корупцията води до пети избори за две години

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции