<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=159646" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Битката за БФ...

Христо Грозев осветли опит за преврат, организиран от руското ГРУ в България (видео)

17 Януари 2023
0 759

Христо Грозев осветли опит за преврат, организиран от руското ГРУ в България.

През април 2016 година у нас е имало опит за дестабилизация на страната с участието на две паравоенни групи по модел, приложен в Черна гора преди това. Това заяви разследващият журналист и активист Христо Грозев във видеобръщение към участниците в кръгла маса на тема: “Влияние на дезинформацията в условията на геополитически кризи”, която се организира от парламентарната група на “Демократична България” в Народното събрание.

Грозев обясни, че е имало план повече от 700 протестиращи, членове на двете паравоенни организации, реално да опитат да завземат властта. Ако операцията е била успешна, то това е щяло да доведе до значителна политическа и икономическа дестабилизация на страната, отбеляза той.

По думи на Грозев операцията е била осъществена с подкрепата на Руската православна църква. Провалила се е поради превантивен арест и задържане на стотици от участниците от паравоенните съюзи. Едва 30-тина от тях са успели да стигнат до София.

Двете паравоенни организации обаче продължават да действат у нас, допълни Грозев. Според него е възможно те отново да бъдат активизирани по подобен начин и при по-добра подготовка.

Възможно е и използването на социални напрежения, свързани с мигранти от Украйна и Близкия изток.

При условия на война и готовност на Русия да спонсорира високорискови операции, превантивните действия трябва да бъдат по-агресивни, отбеляза Грозев.

Христо Грозев осветли опит за преврат, организиран от руското ГРУ в България  (видео)

Защо Русия издирва Христо Грозев? (видео)

По думите му има продължаващи рискове от нови саботажни и диверсионни действия против военната промишленост у нас, подобни на тези преди години. Като пример той посочи активизирането на пътувания на членове на саботажни групи на руското военно разузнаване извън Русия. Много често следите им се губят, допълни той. Но най-вероятната цел ще бъдат обекти на военната промишленост. При това в страни, ключови за доставка на муниции и оръжия към Украйна.

Грозев подчерта, че руски агресивни действия се водят на българска територия поне от 2011 г.

Оттогава започва серия от взривове в складове на военната промишленост, отравят се руски граждани от руското военно разузнаване. Публичност по тези казуси обаче до голяма част няма, коментира той. Огромната част от населението няма никаква представа, че Русия извършва военни подривни действия на българска територия повече от десет години.

„Ако тази информация беше станала реална част от информационния дневен ред, голяма част от обществото би могла да формира отдавна своя гледна точка за ролята на Русия по отношение на националната сигурност. Тя щеше да бъде много по-критична към кремълските послания днес, в които се търси емпатия от страна на традиционно русофилските слоеве от населението“, посочи той.

Според Грозев България отново ще бъде обект на интерес от страна на Русия за действия против военната промишленост.

Британското разузнаване: Пада доверието на войниците към военното ръководство в Русия

Вътрешен човек. Чехия разследва служител на взривените складове, който е помагал на ГРУ

Натрупаният дезинформационен капитал също е риск за националната сигурност, отбеляза Грозев. По думите му към февруари 2022 година сред голяма част от населението вече е била формирана или чисто проруска гледна точка, или такава на емоционална необвързаност, в която човек се придържа към максимата “Няма невиновни”. Грозев смята, че вина за натрупания у нас дезинформационен капитал имат медиите и органите на властта.

Война от фалшиви новини за войната залива социалните мрежи (“Шок! Ужас! Бомба!”)

Дисфункционалният пазарно неработещ медиен пазар у нас също е сериозен риск за националната сигурност, категоричен бе Христо Грозев. За голяма част от медиите и блогърите у нас е невъзможно да се самоиздържат чрез легитимни пазарни приходи. Затова дори скромни парични потоци от руски или външни източници са достатъчни за разпространение на опорни точки или фалшиви новини. Това става в легитимно изглеждащи медии, които след това са цитирани в социалните мрежи. Проследяването е сложно, но не е невъзможно, каза още Христо Грозев.

Христо Грозев осветли опит за преврат, организиран от руското ГРУ в България (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции