<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=172126" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Европейски ш...

Лъжата, че изпращаме военнослужещи в Украйна, е предизборна кампания (видео)

28 Март 2023
0 494

Лъжата, че изпращаме военнослужещи в Украйна, е предизборна кампания.

„Една лъжа, повторена 100 пъти, няма да стане истина. Все пак изборите на 2 април ще минат и ние ще се събудим отново с лъжата, която бе тиражирана по време на тази кампания“, каза пред NOVA служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Той уточни, че подобни твърдения се целят в страховете на хората и имат единствено вътрешнополитическа употреба. Стоянов бе категоричен, че няма натиск за взимането на такова решение.

България подкрепя доставката на ЕС на снаряди за 1 милиард евро на Украйна

„Трябва да има решение на НС. Няма и натиск за такова решение. Това е за вътрешнополитическа употреба. Някой си мислят, че боравейки със страха на хората, ще постигнат голям резултат на изборите. Не, няма да го постигнат”, каза Димитър Стоянов.

Лъжата, че изпращаме военнослужещи в Украйна, е предизборна кампания (видео)

„Мога да ви покажа решение на МС 128 от 16 февруари. С него се взема решение за изпращане на един офицер в Брюксел, щабен офицер в Полша и екип за обучение в Полша. Никъде няма решение за изпращане на военнослужещи в Украйна. Решението на НС е за изпращане на наши военнослужещи на територията на страна членка на ЕС. Украйна не е такава”, продължи военният министър.

1 милион снаряда за Украйна

В предаването „Здравей България“ министърът на отбраната посочи и причините България да не се включи в плана на Европейския съюз за доставката на 1 милион снаряда на Украйна.

„Няколко пъти заявих, че България следва общата политика на Европейския съюз и Европейския съвет. Взетото решение е ясно. Три момента има в това решение. Първото е предоставяне на 155 милиметрови снаряди на Украйна – 1 милион. Нали не очаквате, че те ще се предоставят от днес за утре? Те трябва да бъдат извадени от складови наличности. Ние нямаме такива. България няма 155-милиметрови снаряди. Няма как да се включим в такова решение на ЕС. Производството на такива снаряди ще отнеме много време – повече от година. Но в крайна сметка Министерски съвет не разполага с такива. Затова казахме, че не можем да участваме в тази сделка”, обясни военният министър.

Български заводи възобновяват производството на съветско оръжие за Украйна

Той каза, че страната ни е дала това, което е предвидено в Приложение 1 от решението на НС, онова, което е „било в повече”. Министърът коментира, че България не може да предостави и самолети, защото армията разполага с точно толкова, колкото са ѝ необходими, за да изпълнява поставените й от Конституцията задачи.

Лъжата, че изпращаме военнослужещи в Украйна, е предизборна кампания

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Крайков

    04 Май 2023

    Алоу, кой лъже? Изборите минаха.

Реакции