<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=172239" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Наливат мили...

И служебното правителство ще достроява АЕЦ „Белене“

28 Март 2023
0 194

И служебното правителство ще достроява АЕЦ „Белене“.

Само броени дни дни, след като министърът на енергетиката Росен Христов обяви междуправителствено споразумение за строежа на два американски реактора за АЕЦ „Козлодуй“, сега неговият заместник Еленко Божков обяви планирани два френски реактора да кацнат в АЕЦ Белене. Това стана след конференция за развитието на ядрената енергетика, посочва Mediapool.

И служебното правителство ще достроява АЕЦ „Белене“
БулФото/Николай Варадинов

Новината за това бе предшествана миналата седмица от изявлението на шефа на Булатом Богомил Манчев, че спряната електроцентрала може да бъде довършена от френската „Електрисите дьо Франс“ (EDF). Както знаем, към момента има доставено руско оборудване за централата, но заради войната в Украйна участието на руски фирми в довършителните работи е невъзможно.

България няма да продаде оборудването за АЕЦ “Белене” на Украйна

Божков твърди, че предстои изработването на инженерингов договор с EDF за изграждането на двата реактора с използване на закупеното вече руско оборудване. Вече е планирана среща между представителите на EDF и министър Росен Христов. Тя ще се състои на 4 април – два дни след изборите за 49 парламент. Специалистите на френската енергийна компания се очаква да пристигнат в Белене на 18 април.

И служебното правителство ще достроява АЕЦ „Белене“
Архив БулФото
Другият АЕЦ и другите фирми

Евроатлантикът Борисов позира на снимка с представители на „Уестингхаус“

Паралелно с това текат договорки за АЕЦ VII блок на „Козлодуй“. По думите на зам.-министъра Божков интерес ималa „Уестингхаус“ с преобладаващо финансиране (както впрочем и френската EDF за „Белене“). От компанията обаче не е потвърдено желание за участие като акционер в изграждането на блока. По негови думи още е рано да се говори за евентуална стойност на двата проекта. Не се коментират също начините на финансиране и евентуалните дялове на държавата и потенциалните инвеститори в тях.

Според Еленко Божков обаче, „2032 г. е реалистичен срок да заработи реактор на “Уестингхаус” на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и това да е първият в Европа реактор от типа AP-1000.

И служебното правителство ще достроява АЕЦ „Белене“

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции