<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=172435" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как млади рус...

Полша увеличава производството си на боеприпаси

29 Март 2023
0 86

Полша увеличава производството си на боеприпаси, предаде “Дневник”.

Полша прие резолюция за увеличаване на производството на боеприпаси. В нея се казва, че съюзниците на Украйна се стремят да увеличат доставките преди евентуална пролетна офанзива.

“Насърчавам частни компании, държавни компании, чуждестранни субекти… бързо да поемат предизвикателството да създадат нови заводи за производство на боеприпаси на полска територия”. Това каза министър-председателят Матеуш Моравецки.

Полша ще изпрати изтребители МиГ-29 на Украйна до дни

Той обяви, че правителството възнамерява да отдели 2 милиарда злоти (над 463 млн. долара) от бюджета, за да финансира процеса.

Полша увеличава производството си на боеприпаси
Снимка: Pixabay

Франция обяви във вторник, че ще удвои доставката на 155-милиметрови снаряди за Украйна до 2 хил. снаряда месечно. Париж планира и да увеличи фонда, който позволява Киев да купува френско оръжие.

Европейските лидери пък се споразумяха ЕС да достави 1 млн. снаряди през следващите 12 месеца за нуждите на украинската армия. Решението е част от програма на стойност 2 млрд. евро, която цели да възмезди финансово държавите, които предоставят от своите муниции на Украйна и да им помогне да ги попълнят с ново производство. Едновременно с това ЕС се ангажира с икономически мерки за увеличаване на капацитета на европейското оръжейно производство.

22 държави от ЕС и Норвегия обявиха, че ще се включат в обща обществена поръчка на стойност до 1 млрд. евро, за производството на снаряди и ракети за нуждите на Украйна и за собствени нужди. Тя се очаква да бъде обявена от Европейската агенция по отбраната.

България не желае да участва в поръчката, а президентът Румен Радев заяви в Брюксел миналата седмица, че София няма да даде и от своите арменски резерви на Украйна. Дори ще иска гаранции от българските производители на боеприпаси, че направени от тях поръчки не са с краен получател Киев.

Полша увеличава производството си на боеприпаси

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции