<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=172582" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мъж се самоуб...

Четирима водещи технологични умове виждат опасност за човека от развитието на AI

30 Март 2023
0 233

Четирима водещи технологични умове виждат опасност за човека от развитието на AI. Те призовават за спиране на развитието на изкуствения интелект. И настояват за шестмесечна пауза в разработването на мащабни проекти, като се позовават на „дълбоките рискове за обществото и човечеството“.

Илон Мъск и другите

В писмото, подписано от десетки технологични лидери, професори и изследователи, личат имената на милиардера Илон Мъск, писателя-историк Ювал Ноа Харари, съоснователят на Apple Стив Возняк и американският интернет предприемач Еван Шарп.

Позицията, публикувана от Института за бъдещето на живота, се появи само две седмици, след като OpenAI обяви GPT-4 – още по-мощна версия на нашумялото приложение за изкуствен интелект ChatGPT. Ранните тестове показват, че технологията вече може да изготвя съдебни искове. Тя се справя и със стандартизирани изпити и да изгражда работещ уебсайт от ръчно нарисувана скица.

Учени установиха кои професии са най-уязвими от изкуствения интелект

„Усъвършенстваният ИИ би могъл да бъде значителна промяна в историята на живота на Земята и следва да бъде планиран и управляван със съответното внимание и ресурси“, смятат подписалите писмото.

Безконтролна надпревара

Според тях паузата е необходима за системи за изкуствен интелект „по-мощни от GPT-4″. Те смятат, че независими експерти трябва да работят върху съвместно разработване и прилагане на набор от общи протоколи за инструменти за изкуствен интелект. Приоритетно условие е те да са безопасни.

Четирима водещи технологични умове виждат опасност за човека от развитието на AI

„За съжаление, това ниво на планиране и управление не се осъществява. А през последните месеци лабораториите за ИИ се впуснаха в неконтролируема надпревара за разработване и внедряване на все по-мощни цифрови умове, които никой – дори техните създатели – не може да разбере, предвиди или надеждно да контролира“, се казва в позицията на учените, обществениците и бизнесмените.

Правителствен мораториум

Те са категорични, че ако не бъде направена пауза, правителствата ще трябва да въведат мораториум. Експертите са все по-загрижени за потенциала на изкуствения интелект да дава пристрастни отговори. Те виждат сериозен риск в способността му да разпространява дезинформация. А така също и да въздейства върху неприкосновеността на личния живот на потребителите.

Четирима водещи технологични умове виждат опасност за човека от развитието на AI

Четирима водещи технологични умове виждат опасност за човека от развитието на AI

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции