<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=172695" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Хванатият с б...

Държавният секретар на САЩ призова американците в Русия да напуснат страната

30 Март 2023
0 162

Държавният секретар на САЩ призова американците в Русия да напуснат страната, предава NOVA. Предупреждението на Антъни Блинкен идва на фона на ареста на журналиста от Wall Street Journal Еван Гершкович.

Най-високият приоритет на Държавния департамент е безопасността на американските граждани в чужбина, заяви Блинкен.

„Повтаряме нашите категорични предупреждения за опасностите, пред които са изправени американските граждани в Русия. Американските граждани, живеещи в Русия или пътуващи до нея, трябва незабавно да напуснат страната, както повеляват препоръките за пътуване”, призова Блинкен.

Държавният секретар заяви, че неговото ведомство е в контакт със служители на Wall Street Journal относно ареста на американския репортер.

“Всеки път, когато американски гражданин в чужбина бъде задържан, ние незабавно искаме консулски достъп и се стремим да окажем цялата необходима подкрепа”, подчерта Блинкен.

Държавният секретар на САЩ призова американците в Русия да напуснат страната
Снимка: iStock

Русия арестува репортер на Wall Street Journal

По-рано в четвъртък бе съобщено, че Русия е арестувала репортер на Wall Street Journal с обвинение в шпионаж. Новината дойде от Главната агенция за сигурност на страната.

Федералната служба за сигурност (ФСБ) обяви, че Еван Гершкович е бил задържан в град Екатеринбург в Уралските планини. Според нея това се е случило, докато се е опитвал да получи класифицирана информация.

Службата за сигурност твърди, че Гершкович „събира секретна информация за дейността на едно от предприятията на руския военно-промишлен комплекс“.

Гершкович може да получи до 20 години затвор, ако бъде признат за виновен в шпионаж.

Той е първият репортер на американска медия, арестуван по обвинения в шпионаж в Русия след Студената война. Арестът му идва на фона на силно напрежение между Москва и Вашингтон заради войната в Украйна.

Държавният секретар на САЩ призова американците в Русия да напуснат страната
Снимка: iStock

Еван Гершкович отразява Русия и Украйна като кореспондент в московското бюро на Wall Street Journal. ФСБ отбеляза, че той е имал акредитация от руското външно министерство за работа като журналист.

Последният му доклад от Москва, публикуван по-рано тази седмица, се фокусира върху забавянето на руската икономика на фона на западните санкции, наложени, когато руските войски навлязоха в Украйна миналата година.

Държавният секретар на САЩ призова американците в Русия да напуснат страната

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции