<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=173184" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Уимбълдън ре...

Парижани решават на референдум дали харесват електрическите тротинетки

02 Април 2023
0 87

Днес Парижани гласуват на референдум, за това дали да забранят ползването на обществени електрически тротинетки, показва “Дневник”.

Поради липса на механизми за регулация местните власти от години се борят срещу бързото им разрастване. Те ограничават броя на фирмите-оператори до три, създават специални зони за паркиране и налагат ограничения на скоростта.

Липсата на правомощия провокира градоначалниците да прибягнат до референдум, за да проверят настроенията на гражданите.

 Според кмета на Париж Ан Идалго, движението на тротинетките трябва да бъде прекратено. По думите му, основните проблеми са свързани с използването на обществено пространство от частните оператори и безопасността на ползвателите.

Парижани решават на референдум дали харесват електрическите тротинетки
източник: istockphoto

Париж гори, французите са бесни на Макрон (видео)

Имаше борба за власт с тези мултинационални оператори и прекарахме известно време, за да получим отстъпки от тях. Обществеността също обсъжда въпроса и ние отваряме дискусията за хората.”, разкрива Давид Бейар, заместник-кмет по общественото пространство и транспорта.

Министърът на транспорта Клеман Бон обяви план за действие, който ще определи минимална възраст за ползване от 14 години и ще увеличи глобите за тези, които се возят по двама.

Трите фирми-оператори в Париж са Lime, Dott и Tier. Те подкрепят предложенията за регулация и информират, че в града вече има наложени мерки като задължителни регистрационни номера и проверка на възрастта на водачите.

Гласуването в Париж ще засегне само операторите за споделяне на тротинетки, а не електрическите тротинетки, притежавани от отделни хора.

Парижани решават на референдум дали харесват електрическите тротинетки

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции