<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=173646" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Newsweek: Путин с...

Бившият президент на Косово пледира невинен по обвиненията за военни престъпления

03 Април 2023
0 89

Бившият президент на Косово пледира невинен по обвиненията за военни престъпления. Хашим Тачи, който бе лидер на разформированата Армия за освобождение на Косово, се обяви за невинен по всички повдигнати му обвинения в началото на съдебния процес за военни престъпления срещу него в Специализирания съд в Хага. Той и трима други бивши лидери на Армията за освобождение на Косово са обвинени във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, пише Свободна Европа.

Обвиненията, повдигнати на Тачи, са десет на брой и са свързани с войната в Косово през 1998-1999 г., която доведе до независимостта на областта от Сърбия през 2008 г.

Бившият президент на Косово пледира невинен по обвиненията за военни престъпления
Снимка: iStock

Прокурорът Алекс Уайтинг каза във встъпителното си изказване, че 54-годишният Тачи, който е в ареста от две години в очакване на процеса, и другите обвиняеми са насочени срещу етнически сърби и роми по време на конфликта и след него.

“Това дело е за защита на върховенството на закона по време на война, когато върховенството на закона е в най-голяма опасност (…) Никой не е над закона дори във военно време”, каза Уайтинг.

“Разбирам обвинението и съм напълно невинен”, каза Тачи пред съдиите. Останалите трима подсъдими – Кадри Весели, Якуп Красничи и Реджеп Селими, също отрекоха обвиненията.

В неделя вечерта хиляди протестиращи се събраха в столицата на Косово Прищина в подкрепа на Тачи. В понеделник, по време на процеса в Хага, пред сградата на съда, както и в Прищина, също се събраха подкрепящи го.

Провал в преговорите между Сърбия и Косово (видео)

Тачи стана популярен в Косово в годините след обявяването на нейната независимост през 2008 г.

Продължи да ръководи страната като президент и министър-председател. Той подаде оставка като президент през ноември 2020 г., след като през юни специализираната прокуратура в Хага му повдигна обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

През 2020 г. Съветът на Европа каза, че обвиненията срещу Тачи са свързани с предполагаемото отвличане и изчезване на най-малко 100 цивилни. Предимно сърби и роми, заедно с етнически албански политически опоненти.

Косово, което има предимно етническо албанско население, обяви независимост от Сърбия през 2008 г. Ход, признат от много западни държави, но не и от Сърбия, Русия и Китай.

Войната за независимост на Косово от Сърбия доведе до смъртта на повече от 10 000 души. Повечето от тях етнически албанци от Косово. Над 1600 души остават в неизвестност. Боевете приключиха след 78-дневна въздушна кампания на НАТО срещу Сърбия.

Специализираният съд и специализираната прокуратура на Косово се намират в Хага, Нидерландия. Те разглеждат предполагаемите престъпления, извършени от членовете и ръководителите на Армията за освобождение на Косово. Съдът и прокуратурата действат по косовските закони, но се намират в Нидерландия, за да се предпазят свидетелите и жертвите.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Бившият президент на Косово пледира невинен по обвиненията за военни престъпления

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции