<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=174546" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Подготвят пе...

NASA публикува снимки на Уран

10 Април 2023
0 173

NASA публикува снимки на Уран, заснети с космическия телескоп “Джеймс Уеб”.

Космическият телескоп “Джеймс Уеб” засне ново зашеметяващо изображение на ледения гигант Уран. Снимката показва ясно почти всичките пръстени на планетата.

Изображението се смята за представително за значителната чувствителност на телескопа. Това е така, тъй като досега по-тънките пръстени са били заснети само от космическия кораб Voyager 2 и W.M. на Обсерваторията Кек в Маунакеа в Хавай, посочват от NASA.

Уран има 13 пръстена, като 11 от тях се виждат на новото изображение на “Джеймс Уеб”. Девет пръстена са класифицирани като основни пръстени. Другите два са по-трудни за улавяне в кадър, поради прашния им състав. Те липсват в снимките на мисията на Voyager 2 през 1986 г.

NASA публикува снимки на Уран
Снимка: Credits: NASA, ESA, CSA, STScI. Image processing: J. DePasquale (STScI)

Два други, бледи външни пръстена, които остават невидими и на последното изображение, са открити през 2007 г. Кадрите NASA запечатва с космическия телескоп “Хъбъл”. Учените се надяват “Уеб” да успее да ги заснеме в бъдеще.

„Системата от пръстени на дадена планета ни разказва много за нейния произход и формиране“

Това казва д-р Наоми Роу-Гърни, постдокторантски изследовател и посланик на слънчевата система за космическия телескоп “Джеймс Уеб” в Центъра за космически полети Годард на NASA в Грийнбелт, Мериленд.

„Уран е толкова странна със своя страничен наклон и липса на вътрешна топлина. Затова всички улики, които можем да получим за историята ѝ, са много ценни.“

Учените очакват, че бъдещите кадри на “Уеб” ще могат да уловят всичките 13 пръстена. Роу-Гърни разчита телескопът да разкрие повече за атмосферния състав на Уран. Това ще помогне да разберат по-добре необичайния газов гигант.

Екипът има и още едно мощно оръжие в арсенала си. Близката инфрачервена камера на космическата обсерватория – NIRCam – може да открие инфрачервена светлина. Тя е невидима за астрономите.

„Тя ни дава възможност да гледаме както на Уран, така и на Нептун по напълно нов начин. Никога не сме имали телескоп с такъв размер, който да гледа в инфрачервения диапазон“, коментира Роу-Гърни.

„Инфрачервеното може да ни покаже нови дълбочини и характеристики, които са трудни за виждане от земята с атмосферата на пътя и невидими за телескопи, изглеждащи във видима светлина като “Хъбъл.“

Касиопея А

Освен на Уран, NASA разкри и нов кадър на Касиопея A. Това е остатъкът от свръхнова, разположен на около 11 000 светлинни години от Земята в съзвездието Касиопея.

NASA публикува снимки на Уран
Снимка: Credits: NASA, ESA, CSA, D. D. Milisavljevic (Purdue), T. Temim (Princeton), I. De Looze (Ghent University). Image Processing: J. DePasquale (STScI).

Касиопея А е най-младият известен остатък от експлодираща, масивна звезда в нашата галактика. Това го прави уникална възможност да научим повече за това как възникват такива свръхнови.

„Той представлява най-добрата ни възможност да разгледаме полето от отломки на експлодирала звезда и да направим един вид звездна аутопсия, за да разберем какъв тип звезда е имало предварително и как е експлодирала.” Това споделя Дани Милисавлевич от университета Пърдю в Уест Лафайет, Индиана, главен изследовател на програмата, уловила тези наблюдения от кадрите на “Джеймс Уеб”.

Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ преобръща разбирането за ранната Вселена

За Уран

Уран е разположен на 3 милиона километра от Слънцето. 84 години отнемат на планетата за пълно завъртане. Планетата е уникална с накланянето си настрани, което кара пръстените ѝ да се показват вертикално, за разлика от хоризонталната система от пръстени на Сатурн.

Около северния полюс на Уран има ярка мъгла, за която NASA съобщи, че се появява, когато полюсът е на пряка слънчева светлина през лятото. Атмосферната мъгла изглежда става по-ярка всяка година, според космическата агенция. Тъй като точният механизъм зад мъглата е неизвестен, учените изучават полярната шапка, като използват изображения от телескоп, подобни на тези от “Джеймс Уеб”.

NASA публикува снимки на Уран
Снимка: Credits: NASA, ESA, CSA, STScI. Image processing: J. DePasquale (STScI)

“Уеб” също засне много от известните 27 луни на Уран (повечето от които са твърде малки и бледи, за да се видят тук). Шестте най-ярки са идентифицирани в широкообхватното изображение. 

В оригиналните снимки на Уран от Voyager 2, планетата изглежда като топка без никакви характеристики. В новото изображение на “Уеб”, подобно на други скорошни от космическия телескоп “Хъбъл”, могат да се видят буреносни облаци на ръба на полярната шапка. Наклонът на Уран е причината за екстремни сезони и бурното време. Учените наблюдават и документират промените във времето, като сравняват кадри от различни телескопи.

Космическият телескоп “Хъбъл” на NASA също улови бялата полярна шапка на Уран през ноември, която осветява нарастващата яркост на мъглата, когато се наблюдава в сравнение с изображения от предишни години. Новата снимка на “Уеб” изобразява полярната шапка с по-големи детайли от това, виждащо се в изображението на Хъбъл, с едва доловимо изсветляване в центъра на шапката и по-изразени буреносни облаци.

Уран бе определена като приоритет за изследване през 2022 г. от Националните академии на науките, инженерството и медицината.

„Сега се провеждат допълнителни изследвания на Уран и са планирани още през първата година от научните операции на “Джеймс Уеб“, се казва в съобщение на NASA.

NASA публикува снимки на Уран

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции