<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=174655" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България изл...

За пръв път: Руската Aeroflot изпрати самолет за ремонт в Иран

10 Април 2023
0 108

За пръв път: Руската Aeroflot изпрати самолет за ремонт в Иран. Това се случва на фона на западните санкции срещу Русия заради войната в Украйна.

РБК съобщава, че на 5 април Airbus A330-300 с регистрационен номер RA-73700 е излетял за Техеран. Там ще бъде извършено техническо обслужване на самолета от страна на най-големия ирански превозвач Mahan Air. Това се случва за първи път в историята на руския флот, отбелязва медията. Информацията е потвърдена от представител на Aeroflot Group.

Руските авиокомпании разглобяват самолети заради недостиг на части

За пръв път: Руската Aeroflot изпрати самолет за ремонт в Иран
Снимка: iStock

Според източници на РБК преговорите за поддръжка на самолетите в Иран са продължили няколко месеца. Основната задача при изпращането на първия A330 за ремонт в Mahan Air е поддръжката на колесника на самолета. Преди това Aeroflot използваше капацитета на други доставчици за тези цели, по-специално базираната в Хонконг HAECO. През лятото на 2021 г. превозвачът подписа ново дългосрочно споразумение за поддръжка и основен ремонт на компоненти на самолети с тази компания. Но международните санкции, приети в отговор на провеждането на специална военна операция на Русия в Украйна, засегнаха също ремонтните услуги и доставката на резервни части за руски превозвачи.

САЩ обяви нови мегасанкции срещу Русия

За пръв път: Руската Aeroflot изпрати самолет за ремонт в Иран
Снимка: iStock

Aeroflot е най-голямата руска авиокомпания. Към 1 април компанията разполага със 178 самолета Airbus и Boeing.

„Поддръжката на самолета Airbus A330 ще бъде извършена от Mahan Air. Фирмата разполага с необходимата материална база, сертификати и богат опит“, казва представител на Aeroflot. Според него компетенциите на иранските компании в областта на поддръжката и ремонта на самолети ще допълнят възможностите на Aeroflot Group. Едноименната компания включва също превозвача “Россия” и нискотарифния “Победа”.

Изданието посочва, че през 2022 г. Aeroflot-Technics, който също е част от групата Aeroflot, е извършил повече от 300 форми на периодично техническо обслужване на самолети. „През 2023 г. ще продължи процесът на разширяване на компетенциите и увеличаване на обема на извършената работа. В крайна сметка Aeroflot-Technics ще се превърне в най-големия руски център за поддръжка и ремонт на вътрешни и западни самолети“, казва генералният директор на компанията Михаил Коробович.

Една година война. Една година безумство (Коментарът на „Господарите“)

За пръв път: Руската Aeroflot изпрати самолет за ремонт в Иран
Снимка: iStock

На 31 март ръководителят на Министерството на транспорта Виталий Савелиев обяви пред репортери, че сега в Русия има повече от 200 сертифицирани организации за поддръжка на самолети. Според длъжностното лице ключовите организации в Русия имат 23 хангара, които могат да обслужват повече от 80 самолета едновременно, от които 14 са широкофюзелажни. „Общият брой хангари позволява да се осигури поддръжка на самолетите без опашки и престои“, казва Савелиев.

За пръв път: Руската Aeroflot изпрати самолет за ремонт в Иран

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции