<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=165836" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ООН отново пр...

Една година война. Една година безумство (Коментарът на „Господарите“)

24 Февруари 2023
0 1165

Една година война. Една година безумство.

Вой на сирени събуди Украйна точно преди една година на 24 февруари. В дните преди това за много хора слуховете, че Владимир Путин се кани да нападне съседната страна, изглеждаха силно преувеличени. Не бяха. Годините на мир в Европа приключиха.

Странно е да си помислим, че са изминали цели 12 месеца от този момент. В първите часове на този зловещ зимен ден всеки от нас мислеше или поне се надяваше, че това безумие ще продължи само няколко дни. Дните обаче се превърнаха в седмици, а седмиците – в месеци.

След една година е време и за равносметки.

Щом пак има война, значи не сме научили уроците си (Коментарът на “Господарите”)

Русия е отхвърлила предложението на Украйна за мир по Великден (видео)

Началото

Нахлуването на Русия в Украйна беше почти изключително и неочаквано събитие, което промени света, в който живеем. Дългогодишните предположения за мира в Европа бяха разбити за една нощ.

Последствията от незаконната, непровокирана атака на Русия, наредена от президента Путин, са огромни икономически и социални сътресения. Te достигат извън Европа. Жизненоважният износ на зърно от Украйна за страните от Близкия изток и Африка беше изправен пред морска блокада на Черно море. Чупливите глобални вериги за доставки след Covid-19 бяха допълнително утежнени, подхранвайки кризата с разходите за живот.

На фона на западните санкции Путин умишлено повиши цените на енергията, направи опит за ядрен шантаж и потърси по-тесен съюз с Китай. Под въздушна и ракетна атака милиони бежанци избягаха от Украйна. Хиляди цивилни са загинали – и все още умират.

Войната разкри „морала“ на много държавни правителства, включително Индия, Израел, Саудитска Арабия, Южна Африка и Турция. Отчасти и на България. Разследванията на руски военни престъпления, геноцид и престъпление агресия са в ход. Но остава несигурно дали главните отговорници, от Путин надолу, ще бъдат изправени пред Темида.

Жертвите

Нито една от страните не е публикувала данни напоследък. Анализатори изчисляват, че около 200 000 руски войници са били убити или ранени във войната досега. За сравнение, Украйна е регистрирала около 100 000 убити или ранени в битка и 30 000 цивилни смъртни случая.

Много от жертвите на войната са деца.

А редица пострадали, очевидци и наблюдатели разказват смразяващи кръвта разкази за мъчения, изнасилвания, унижение, грабежи и всякакви действия, които по никакъв начин не отличават хората от зверовете. Освен че вероятно ги правят по-лоши, предвид факта, че всички тези дела са съзнателно извършени.

Фалшивите новини

Още в първите часове на войната всички социални мрежи и повечето медии бяха залети от фалшиви видеа, снимки и твърдения. Това всъщност беше и остава едни от важните оръжия на Москва. Дезинформацията и фабриките за тролове подпомагат демонизирането на украинския народ и президента Володимир Зеленски и придават ореол на идеята за „Освободителката Русия“.

Признаваме, че беше трудно да реагираме бързо и на огромния поток от новини и в същото време да проверяваме и гарантираме достоверността на всяка една от тях. С гордост обаче можем да кажем, че устояхме на този натиск и не допуснахме фалшиви новини в съдържанието си. Тази ни политика продължава и до днес.

Трол партито в социалните мрежи продължава, сбогом критично мислене (“Шок! Ужас! Бомба!”)

Един наш експеримент обаче показа силата на дезинформацията и лекотата в измислянето и разпространяването ѝ.

Само за три дни фалшиво наше видео, разпространено от фалшив наш профил във Facebook, достигна до близо 300 000 гледания, 19 000 споделяния и много реакции и коментари. 3 дни по-късно го заменихме с материал, обясняващ как действат троловете и показахме кои ключови медии и политически лица са се “хванали” на откровената провокация.

Всичко това имаше една изключително ясна цел – да покаже механизма на манипулациите и да накара хората да са по-критични към информацията, на която попадат онлайн, особено в социалните мрежи и в сайтове без ясна собственост и да стигне до хора, до които по друг начин не може да се стигне, защото те живеят в собствен балон в социалните мрежи и следят основно канали, в които работи руската пропаганда.

Ако приемем, че поне половината от споделилите фейк видеото са разбрали, че всъщност то е бил част от експеримент, след като разкриващото видео се появи на собствените им стени, това си е успех! Сред тях например се оказаха от “Възраждане-София”, които се ентусиазираха да споделят веднага манипулирано то, фалшиво видео, а когато разбраха, че са тролнати, побързаха да махнат видеото, разкриващо истината.

Целия експеримент можете да изгледате във видеото по-горе.

Ограниченията на Facebook

Като заговорихме за социални мрежи и фалшиви новини, няма как да не споменем любимата по-зрялото поколение платформа – Facebook. Уебсайтът на Марк Зукърбърг и модераторите му по региони не съвсем скрито и явно умишлено вече цяла година блокират съдържание или акаунти на неудобни личности, медии и организации. Или най-общо казано на всички, които се осмеляват да се противопоставят открито на руската агресия.

От началото на войната в Украйна ние от “Господарите” се намираме в карцера на Facebook. След ясното изразяване на активната ни позиция против агресията и постоянното публикуване на материали от световни медии, доказващи красноречиво, че Русия е агресор, множеството критични коментари и репортажи по темата и разкриване на фалшива пропаганда, през последната година аудиторията, до която стигаме във Facebook, намаля с цели 90%. Дали това е умишлено цензуриране на съдържание на проактивна медия от страна на модераторите на Facebook за България не знаем. Може да е просто съвпадение продължаващо около две години.

В същото време, от началото на войната, в социалните мрежи у нас нахлуха цели армии от тролове с руски знамена, руски Z-ове и портрети на профила. Повечето от тях – привърженици, а дори и членове на проруската партия “Възраждане”. Те обиждаха, заплашваха и докладваха публикациите на всеки, позволил си открито да се обяви срещу войната. Така успяха да заглушат журналисти, политици, граждански активисти и явно цели медии. А от социалната мрежа, вместо да блокират очевадно фалшивите профили, блокираха авторите на постове, получили доклади.

Заради тази цензура наскоро се проведе и протест в София.

България и войната

Пропагандата в социалните мрежи и голяма част от медиите неминуемо доведе до допълнително заслепяване на огромен процент от българския народ, който и без това от десетилетия е програмиран да вярва в добрите намерения на „Мадър Раша“.

Още в първите дни след инвазията много водещи политици отказваха да нарекат войната „война“ и използваха определението „специална операция“ за зверствата, които се случват в Русия. Специално президентът Румен Радев и до днес не успява да прикрие с успех симпатиите си към Москва. Особено с твърдения като това, че помощта за Киев от наша страна би била намеса в конфликта. И със заплахата, че това може да включи и нас във войната.

Една година война. Една година безумство (Коментарът на „Господарите“)

Позорни бяха депутатите на БСП и „Възраждане“, които миналата пролет се противопоставяха на предложението България да изпрати военна и финансова помощ на нападнатата държава. Позорни бяха и гражданските протести срещу това. Позорна беше реакцията на сънародниците ни, които завидяха на бягащите от войната украинци, че получават безплатно убежище в хотели и че могат да се возят безплатно в градския транспорт у нас. О, и за онези 40 лева дневно…

А направо смехотворна беше скорошната реакция на социалистите, решили да низвергнат депутата Явор Божанков. Защо ли? Защото се противопостави именно на позицията, че помощта за Киев е нещо, от което трябва да се страхуваме.

След тези думи Явор Божанков беше отстранен като заместник-председател на правната комисия в Парламента (видео)

Но да, със страхопочитание към Големия руски брат десетки политици, анализатори и всякакви втръснали ни лица от телевизионните екрани не спираха да ръсят небивалици за случващото се на броени километри от нас. Нагледахме се и се наслушахме на всичко. А тези усти, за жалост, продължават да получават трибуна, продължават да говорят.

Помощта за украинския народ

В крайна сметка се оказа, че България помага на жертвата на руската агресия и то не малко.

Миналата година България тайно е помагала на Украйна и използва посредници, за да осигури жизненоважни доставки на оръжия, боеприпаси и дизел в критичен момент от сраженията. Това показа разследване на германския всекидневник Die Welt с ексклузивни интервюта с украинския външен министър Дмитро Кулеба, бившия български премиер Кирил Петков и неговия финансов министър Асен Василев.

Die Welt: България тайно спаси Украйна в ключов момент от войната

“Докато българската социалистическата партия нарича доставките на българско оръжие за украинските сили „непристъпна линия“, чиновниците на Петков избягват междуправителствени транзакции и използват посреднически компании в България и чужбина, за да отворят маршрути за доставка по земя и въздух през Румъния, Унгария, и Полша”, се казва в материала.

Петков и Василев няма да спасят България. Но могат друго

Правителството в Киев потвърждава тази версия на събитията.

На 25 февруари, само ден след нахлуването на руския президент Владимир Путин в Украйна, на неформална среща на Европейския съвет в Брюксел, Петков подчертава пред колегите си лидери, че на Зеленски може да му остават по-малко от 48 часа живот, че е в списък с цели на Москва и че Съветът трябва незабавно да наложи тежки санкции. Европейската комисия в крайна сметка подкрепя този ход.

В същото време финансовият министър Василев участва в среща на финансовите министри от ЕС в Париж. Той описва ситуация на нерешителност, в която всички са все още в шок от нападението. След това Василев произнася реч. Той не говори за статистика и икономически последици, а за „денацификацията на Украйна“ на Путин, изхождайки от опита на България.

Два дни по-късно Брюксел прилага предложените мерки. Сред коридорите на ЕС те са наречени „българското предложение“.

Безумната реч на Путин преди годишнината

Руският президент отново се оправда със Запада за войната в Украйна. На 21 февруари той обвини лидерите на Украйна, че са взели населението на страната „за заложници“, добавяйки, че Киев „обслужва интересите на чужди сили“.

„Самият народ на Украйна стана заложник на киевския режим и неговите западни господари, които фактически окупираха тази страна в политически, военен и икономически смисъл“, каза руският лидер. „Режимът не обслужва техния национален интерес“, добави той.

В своята реч Путин предупреди Запада да не предоставя допълнителна военна помощ на Украйна, заявявайки, че такава подкрепа ще предизвика военен отговор от Москва.

Президентът на Русия обеща “последователно” да продължи с офанзивата на Москва в Украйна.

Цялата му реч можете да прочетете на сайта ни. Изводите за нея оставяме на вас.

Какво предстои оттук нататък?

Трудно е да се правят прогнози. Особено като се има предвид, че мнозина не очакваха инвазията да продължи и година.

„Фактът, че суверенната, демократична нация на Украйна е оцеляла, непокорна и непокорена, е може би най-забележителният резултат от конфликта досега. Малцина очакваха, че ще издържи повече от няколко дни. От друга страна, малцина очакваха могъщата руска армия да се представи толкова некомпетентно, както в седмиците след 24 февруари 2022 г. Тя пропиля предимствата на превъзходството по численост и изненадата, загуби огромно количество хора и техника и беше принудена, унизително, да се оттегли северно от Киев. Миналата есен той претърпя допълнителни значителни поражения на бойното поле. Представянето на защитниците на Украйна беше вдъхновяващо и героично“, пишат световните медии.

Физическото оцеляване на Украйна, въпреки значителните загуби на територия, беше съчетано с психологически триумф. За това голяма заслуга има нейният президент Володимир Зеленски, който води неуморна кампания за привличане на международна подкрепа. Страните в Европа и ЕС като институция се обединиха в неочаквана, удовлетворяваща проява на солидарност.

Но въпреки всичко е ясно, че войната далеч не е приключила и може да навлезе в още по-опасна фаза. Лошо ръководените, зле екипирани и зле дисциплинирани сили на Русия се прегрупираха и подсилиха. Тяхното очаквано пролетно настъпление по източния или южния фронт, или евентуално през Беларус, може вече да набира скорост и Молдова също е заплашена от дестабилизация.

Тъмни облаци надвисват над тази битка на живот или смърт, когато навлиза във втора година. И двете страни не са готови на компромис. Владимир Путин е решен да получи Украйна, а колегата му Володимир Зеленски не иска да я предаде в замяна за мира.

Какво научихме досега?

Мирът е крехък. Никога не знаем кога може да свърши. Дори когато смятаме, че на Стария континент не може да има повече войни, това се променя за една нощ.

Научихме, че руският президент е нещо повече от диктатор. Той, както много експерти предполагат, е загубил връзка с реалността. Научихме също колко поляризирано може да бъде българското общество дори пред страховитото лице на войната. Както и че митът за добрите намерения на Москва продължават да виреят с пълна сила тук, на Балканите, въпреки че историческите и политически факти сочат друго. Научихме, впрочем, и че можем да изкараме цяла зима без руски газ.

Уроците продължава, продължава и войната. И можем само да се надяваме, че докато уроците нарастват, конфликтите в Европа и по света ще намаляват. Никое същество не заслужава да живее в условия на война. Особено заплащайки високата цена на илюзорните мечти на един луд диктатор.

Автор: Катя Димитрова

Една година война. Една година безумство (Коментарът на „Господарите“)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции