<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=174877" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Изригна един ...

Ето как Русия ще се бори с укриващите се от военна служба

11 Април 2023
0 186

Ето как Русия ще се бори с укриващите се от военна служба. Федерацията се готви да въведе единен регистър на военнослужещите и електронни повиквателни за армията. Подобна мярка срещу онези, които се опитват да избегнат военна служба, се въвежда за първи път в историята на страната, предава Reuters. Това става възможно, след като Държавната дума прие закон, който изменя Федералния закон „За военния дълг и военната служба“.

Хиляди мъже на наборна възраст избягаха в чужбина, след като Русия обяви мобилизация за първи път след Втората световна война. В много руски градове имаше протести, които обаче бяха бързо потушени.

Мобилизацията в Русия се превърна в евакуация от Русия (Коментарът на “Господарите”)

Ето как Русия ще се бори с укриващите се от военна служба
Снимка: iStock

Промените включват цифровизация на системата за военен отчет. Нововъведенията ще засегнат процедурата за уведомяване на гражданите, обясни Андрей Картаполов, председател на Комисията по отбрана.

Руските граждани няма да имат право да напускат страната след получаване на призовка. Това ограничение остава в сила до изпълнение на задължението за лично явяване в службата за военна регистрация и наборна служба.

Русия съобщи, че е мобилизирала малко повече от 300 000 мъже миналата година в подкрепа на провежданата от нея т. нар. “специална военна операция”, пише Dir.bg. Сега страната фокусира вниманието си върху опитите чрез рекламна кампания да бъдат привлечени професионални войници доброволци.

Ето как Русия ще се бори с укриващите се от военна служба
Снимка: iStock

“Необходимо е да усъвършенстваме и модернизираме военната система за повиквателните за служба в армията”, каза на брифинг с журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той отбеляза, че миналата година е имало “проблеми” при мобилизационната кампания.

Ето как Русия ще се бори с укриващите се от военна служба

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции