<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=174977" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Фернанда пос...

Единствената страна в ЕС, където снусът е легален, е напът да стане първата в света без тютюнев дим

12 Април 2023
0 267

Единствената страна в ЕС, където снусът е легален, е напът да стане първата в света без тютюнев дим , разказва Mediapool.

Въпросната държава е Швеция. Тя е отличен пример за намаляване на вредата от тютюна и за отстояване на политика. Това е единствената страна в ЕС, където продажбата на снус не е забранена. В Швеция дори има дискусии за напускане на съюза, ако забраната за снус влезе в сила.

Единствената страна в ЕС, където снусът е легален, е напът да стане първата в света без тютюнев дим
Снимка: Pixabay

Любопитно е защо това е така. Защото именно благодарение на снуса, процентът на пушачите в Швеция пада драстично след 80-те години. От 35% до под 5.6% – постижение, което никоя друга държава в света не е успяла да повтори. И това не е всичко. Държавата се радва на 38% по-ниска заболеваемост от рак и близо 40% по-ниска смъртност от тютюнопушене в сравнение с останалата част от ЕС.

Тези 5.6% пушачи в Швеция са една четвърт от средните нива за ЕС (23%). Също така са най-ниската стойност в ЕС, както и една от най-ниските в света. Затова и скандинавската държава е напът да се превърне в първата страна без тютюнев дим в света с дял на пушачите под 5%.

“Шведското председателство на ЕС е огромна възможност страната да представи своя успешен опит от намаляването на тютюнопушенето. Надяваме се, че Швеция ще сподели щедро своето ноу-хау с други държави”. Това коментира професор Карл Фагерстрьом, доайенът на борбата с тютюнопушенето в Швеция. Той е и човекът, създал първата никотинова торбичка (снус) в страната.

Подрастващи се дрогират с никотинови торбички (видео)

Снусът е торбичка със специално обработен тютюн, която се слага от вътрешната страна на устната – към венеца, и задоволява никотиновия глад. На шведския пазар се предлага сериозно разнообразие от такива продукти.

Единствената страна в ЕС, където снусът е легален, е напът да стане първата в света без тютюнев дим
Снимка: Pixabay | License details / Copyright: StingFree

Ползите от снуса

Редица здравни институции и експерти по обществено здраве изтъкват, че употребата на снус в Швеция е доказателство, че подходът за намаляване на вредата от тютюна е ефикасен и ефективен.

Кралският колеж на лекарите в Обединеното кралство отбелязва напредъка на Швеция. Като има убедителни доказателства за връзката между употребата на снус и отказването на цигарите.

“Трябва да се борим, за да накараме европейските власти да разберат, че има разлика между пушенето на цигари и другите бездимни продукти. Трябва да видите науката, да вярвате в науката. Има много научни статии за снус и ефектите от снус. Не се умира от снус. Можете да го използвате, можете да живеете с него, не можете да направите това с цигарите. И отново искам да кажа, че никой от тютюневите продукти не е здравословен продукт. Но можете да живеете с тях, това е разликата. Умираш от пушене, но можеш да живееш като използваш снус, устройства за нагряване на тютюн или електронни цигари. Това е разликата. Половината от хората, които пушат, умират от рак на белия дроб. Швеция има най-ниската заболеваемост от рак на белия дроб в Европейския съюз“, подчертава председателят на Шведската комисия по снус д-р Андерс Милтън.

“Нищо не е напълно безвредно, не мога да гарантирам, че нещо е напълно безвредно. Ски спускане, правене на татуировка, кънки на лед, ветроходство, игра на голф, нищо не е напълно безобидно. Но за много хора това е приятно и те знаят, че не умират от това. Те знаят, че тези неща не причиняват рак”, добавя и генералният секретар на Асоциацията на шведските производители на снус Патрик Щрьомер.

Единствената страна в ЕС, където снусът е легален, е напът да стане първата в света без тютюнев дим

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции