<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=170673" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мостът в Крес...

Подрастващи се дрогират с никотинови торбички (видео)

20 Март 2023
0 3362

Подрастващи се дрогират с никотинови торбички. Тази нова опасна мода коментират служители от МВР – Велико Търново пред NOVA.

Никотиновите торбички или т.нар. “снус” е легален никотинов продукт. Съответно той е леснодостъпен. По предназначение торбичките се използват за отказване от тютюнопушенето, но младежите намират друго приложение. Въпреки че продуктът е забранен за продажба на малолетни и непълнолетни, те намират начин да се сдобият с него.

Подрастващи се дрогират с никотинови торбички (видео)
 Снус/ Lyft nicotine pouches/ Снимка: Wikimedia Commons; Автор: Bystroushaak

“Надрусването” със снус става като торбичката се сложи под горната устна. Така никотинът от нея се усвоява много бързо в организма и предизвиква замайване и състояние на дезориентираност. Подрастващите си устройват състезания по издръжливост с идеята да бъдат интересни и харесвани от връстниците си.

Новата мода сред учениците: опасни никотинови дъвки

Стефан Бакалов, началник отдел “Борба с наркотрафика” в Агенция “Митници” информира: “Никотиновите торбички са законен продукт, който е на пазара. Има няколко вида употреба. Съдържанието им може да е опасно за подрастващите, защото е с голямо количество никотин. Това е вид интоксикация и рисковете за здравето са много”

Служителят на МВР съобщава още, че новите наркотични субстанции са повече от 3000 вида. “Имаме нарастване на задържани с таблетки тип лекарствени форми, бензодиазепини или опиоиди. Те дават възможност за превъзбуждане или потискане на определени състояния. Новост е, че чрез darknet се продават различни нови наркотични вещества в малки количества”, коментира Бакалов. 

Той разкри, че в последните две седмици са разбити четири престъпни групи, създали сайтове за продажба на наркотични вещества. “Афганистан вече приоритизира производството на метамфетамини. У нас потреблението на хероин ще стигне до нула заради появилите се нови наркотични вещества”, допълни Бакалов.

Подрастващи се дрогират с никотинови торбички

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции