<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=175039" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Студент си пи...

Китай съобщи за първи смъртен случай на човек с птичи грип

12 Април 2023
0 112

Китай съобщи за първи смъртен случай на човек с птичи грип. Информацията потвърди Световната здравна организация (СЗО), цитирана от The Guardian.

Жена е жертва на H3N8 в Поднебесната империя. Това е първият известен човешки смъртен случай от щама на птичия грип.

“За всеки случай”: Фармацевтични компании създават човешки ваксини срещу птичи грип

H3N8 циркулира от 2002 г., след като за първи път се появи при водолюбивите птици в Северна Америка. Заразява коне, кучета и тюлени. Не беше откриван при хора, преди да се появят два нефатални случая през април и май миналата година. И двата бяха отново в Китай.

Починалата жена е 56-годишна от провинция Гуангдонг в Югоизточен Китай. Тя се е разболяла на 22 февруари. Била е хоспитализирана с тежка пневмония на 3 март и е издъхнала на 16 март.

Китай съобщи за първи смъртен случай на човек с птичи грип

„Пациентът имаше множество основни заболявания. Тя е имала история на излагане на живи домашни птици преди началото на болестта и история на присъствие на диви птици около дома ѝ“. Това се казва в изявление на здравната агенция на ООН.

„Нито един близък контакт със случая не е развил инфекция или симптоми на заболяване“, се добавя в него.

Въпреки че излагането на пазар на живи птици може да е причинило инфекцията, „все още не е ясно какъв е точният източник на тази инфекция и как този вирус е свързан с други вируси на птичия грип A(H3N8), които циркулират сред животните“.

СЗО призова за допълнителни изследвания върху животни и хора.

„Изглежда, че този вирус няма способността да се разпространява лесно от човек на човек. Следователно рискът от разпространението му сред хората на национално, регионално и международно ниво се счита за нисък“, смятат от базираната в Женева организация.

Случаите на птичи грип при хората обикновено са резултат от пряка или непряка експозиция на заразени живи или мъртви домашни птици или замърсена среда. СЗО посочва, че инфекциите с грип по животните могат да доведат до заболяване, вариращо от конюнктивит или леки грипоподобни симптоми до тежко остро респираторно заболяване или дори смърт.

Съобщавани са стомашно-чревни или неврологични симптоми, но те са редки.

Китай съобщи за първи смъртен случай на човек с птичи грип

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции