<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=175071" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Млад мъж от Б...

Полицейските кучета роботи вече патрулират и в Ню Йорк (видео)

12 Април 2023
0 223

Полицейските кучета роботи вече патрулират и в Ню Йорк, предаде CBS New York.

Нюйоркската полиция (NYPD) ще изкара по улиците роботи за борба с престъпността. Те ще включват и автономен апарат за метростанция на “Таймс скуеър” с над 10 микрофона, 360-градусова камера с висока резолюция, както сонарни и термо датчици.

За новината съобщи кметът Ерик Адамс, според когото органите на реда не бива да се боят от напредъка на технологиите. По думите му използването на полицейски роботи няма да е много чувствителната промяна.

Кучета роботи, или както ги наричат в полицията digidogs (дигитални кучета), ще помагат в ситуации със заложници. Друго устройство ще може да изстрелва чипове за проследяване на автомобили.

Полицейските кучета роботи вече патрулират и в Ню Йорк (видео)

Адамс е бивш член на полицията и спечели изборите преди две години с обещание за намаляване на престъпността.

От една от профсъюзните организации на полицаи заявиха, че технологиите може да помогнат в някои сектори, но няма как да решат проблема с недостига на персонал и именно разрешаването на този въпрос трябва да е приоритет на властите.

За робо-кучетата

Експериментите на нюйоркската полиция с робокучетата, познати като разработка на “Бостън дайнамикс”, са от 2021 г. Това предизвика критики от защитници на правата, според които полицията навлиза все повече в личния живот на гражданите.

Едно “дигитално куче” струва 750 хил. долара. Тежащият 200 кг робот К5 за “Таймс скуеър”, движещ се със скорост под 5 км/ч, струва по 9 долара на час и е даден под наем за половин година от производителя Knightscope.

Куче робот патрулира в Германия (Видео)

Според кмета общите разходи за К5, какъвто вече се използва в Хънтингтън парк, щата Калифорния, ще бъдат 12 250 долара. Някои медии го сравниха с R2-D2 от филмите “Междузвездни войни”.

Според нюйоркската полиция роботът ще предава в реално време и висока резолюция картина и информация за обстановката, но няма да бъде оборудван с технология за разпознаване на лицата.

Видео: YouTube / FOX 5 New York

Полицейските кучета роботи вече патрулират и в Ню Йорк

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции