<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=175475" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тервел Пулев ...

Мъж се преоблече като жена и победи в шахматен турнир (снимки)

15 Април 2023
0 175

Мъж се преоблече като жена и победи в шахматен турнир, съобщи BBC.

25-годишният Стенли Омонди сложил бурка и тъмни очила, за да се регистрира в открития шампионат ма Кения по шахмат за жени като Милисент Авур. Дръзкият ход и най-вече победата над именити състезатели накарали организаторите да заподозрят измамата.

Българка е сред най-добрите в шахмата

„Първоначално нямахме никакви подозрения, защото носенето на хиджаб е нормално“, изтъкна президентът на Шахматната федерация на Кения Бернард Ванджала. „Но покрай това забелязахме, че той печели срещу много силни играчи… и ще е малко вероятно нов човек, който никога не е играл на турнир, да излезе по-силен от тях“, допълни Ванджала.

Подозренията се засилват от това, че „състезателката“ носи „по-скоро мъжки, отколкото женски обувки“.

Въпреки резервите, организаторите позволили на Омонди да продължи да се състезава, притеснени, че ще ги набедят в нетолерантност към религиозното облекло. Така те го дисквалифицират едва в четвъртия кръг. След спечелването на особено силен мач, организаторите го извикали и подложили на разпит.

„Той призна, че наистина е мъж. Извини се и каза, че съжалява за случилото се. Каза, че имал финасови затруднения, които е смятал отчасти да преодолее със спечелването на турнира“, каза още Ванджала.

Откритото първенство на Кения е ежегодно състезание, провеждащо се в столицата Найроби. В тазгодишното издание, проведено миналата седмица, участие взеха над 400 играчи от 22 страни. Деветдесет и девет бяха регистрирани в категорията за жени, чиято победителка ще вземе над 3 000 долара.

Обвиниха Доналд Тръмп в „измама на най-високо ниво“, когато играе голф

Дисциплинарно наказание

Омонди в известен шахматист, но шансовете му са били по-големи в женския турнир предвид по-високите критерии на мъжкия дял. Случаят е прецедент в историята на турнира, койо досега е разкривал измами само с възрастта. Той е отнесен до дисциплинарната комисия, която ще се произнесе в следващите дни.

„Случаят е екстремен, като санкцията може да доведе до забрана за участие. Изключвам доживотна забрана, но може да му бъде забранено да участва в шахматен турнир за няколко години“, обясни Ванджала.

Мъж се преоблече като жена и победи в шахматен турнир

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции