<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=175710" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: И последният ...

Председателят на ЕК фон дер Лайен иска да намали зависимостта на ЕС от Китай

18 Април 2023
0 118

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен говори днес пред Европейския парламент в Страсбург относно стратегията на блока спрямо Китай, показва DW.

В ЕС има нарастващ дебат за това как съюзът може да се справи с нарастващата сила на Китай. Той касае икономическата зависимост на блока от азиатския гигант.

„Китай вече обърна страницата на ерата на „реформите и отварянето“. Нацията се придвижва към нова ера на сигурност и контрол“, каза фон дер Лайен пред законодателите на ЕС.

Тя подчерта необходимостта от изграждане на „собствен отчетлив европейски подход“ за справяне с Китай. По думите ѝ, пълното отделяне не е осъществимо или желателно. Но подчерта необходимостта от намаляне на рисковете, свързани с взаимоотношенията с Пекин.

Председателят на ЕК фон дер Лайен иска да намали зависимостта на ЕС от Китай
Урусла фон дер Лайен. източник: twitter

ЕС да се готви за пълно спиране на руския газ, обяви Урсула фон дер Лайен

През последните години ЕС засилва усилията си за осигуряване на равни условия за бизнес и инвестиционни връзки. Те засягат и намалянето на вноса на критични ресурси от Китай. Същото касае и основни сектори като енергетиката, фармацевтичните продукти и продоволствената сигурност.

На ниво ЕС Пекин се смята за „партньор, конкурент и системен съперник“ през последните години.

Двете страни всекидневно търгуват със стоки и услуги на стойност над 2,3 милиарда евро. Китай обаче се радва на огромен излишък, докато търговският дефицит на ЕС се е утроил през последното десетилетие.

Загриженост за Украйна и Тайван

Речта идва малко след като фон дер Лайен се присъедини към френския президент Еманюел Макрон на скорошно високопоставено държавно посещение в Пекин.

По време на пътуването председателят предупреди китайския президент Си Дзинпин да прекрати подкрепата си за войната на Русия в Украйна, като спре доставките на оръжие за Москва.

Европейските лидери търсят помощта на Си за прекратяване на войната. Но посредничеството на Пекин е проблемно, имайки предвид близкото приятелство на правителството с Москва.

ЕС също е разтревожен от военна ескалация в Тайванския пролив. Китайското управление гледа на самоуправляващия се Тайван като на китайска провинция и обеща да го обедини отново с континента, дори и чрез използване на сила.

Постоянно призоваваме за мир и стабилност в Тайванския проток. Категорично сме против всяка едностранна промяна на статуквото, по-специално чрез използване на сила.“, се изказва фон дер Лайен по този повод.

Председателят на ЕК фон дер Лайен иска да намали зависимостта на ЕС от Китай

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции