<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=175836" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: NASA публикува ...

Наблюдаваме рядко небесно събитие

18 Април 2023
0 159

Наблюдаваме рядко небесно събитие – хибридно слънчево затъмнение. В четвъртък (20 април) Луната ще скрие Слънцето по време на това, което е известно като хибридно слънчево затъмнение, съобщава Space.com.

Този тип затъмнение преминава от пълно слънчево затъмнение към пръстеновидно, докато сянката на Луната се движи по повърхността на Земята.

Последното хибридно слънчево затъмнение е наблюдавано през 2013 г., а следващото предстои през 2031 г. След това бъдещите наблюдатели на небето ще трябва да изчакат до 23 март 2164 г.

Събитието ще бъде видимо от южната част на Тихия океан, като сянката на Луната ще премине над Западна Австралия, Източен Тимор и Индонезия. Явлението няма да може да бъде наблюдавано от България, но ще има множество излъчвания на живо. НАСА също ще предава на живо.

Метеоролог с впечатляваща реакция по време на слънчевото затъмнение (видео)

Има само две места на Земята, от които ще се види хибридното затъмнение, преминаващо от пръстеновидно към пълно и след това обратно към пръстеновидно. За съжаление и двете се намират в отдалечени райони на океана.

Наблюдаваме рядко небесно събитие

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции