<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=157492" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Путин: Русия ...

Китай може да претендира за територии на Луната, твърди НАСА

02 Януари 2023
0 141

Китай може да претендира за територии на Луната, твърди НАСА. Това ще стане, ако азиатците спечелят новата космическа надпревара със САЩ.

Приключи животът на марсианската сонда InSight на НАСА

Китай може да претендира за територии на Луната, твърди НАСА

Изказването е на Бил Нелсън. Той е ръководител на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА). Думите са изречени пред “Политико” и цитирани от Офнюз.

Според него САЩ се намират в нова космическа надпревара с Китай. Шефът на НАСА смята, че ако Пекин победи, ще може да претендира за огромни територии от Луната. Той твърди, че Китай ще завземе най-богатите на ресурси части от лунната повърхност, ако пръв успее да се установи на естествения спътник на Земята.

“Факт е, че сме в космическа надпревара. И е вярно, че е по-добре да се уверим, че няма да стигнат до някое място на Луната под прикритието на научни изследвания. И не е изключено да кажат: “Не идвайте насам, ние сме тук, това е наша територия”, посочи Нелсън.

Той смята, че ситуацията със спорните острови в Южнокитайско море е в основата на тези претенции.

“Ако се съмнявате в това, вижте какво направиха с островите Спратли”.

План и отговор

Той изрази увереност, че САЩ ще изпратят свои астронавти на Луната през 2025 г., както е планирано. Нелсън изрази загриженост относно темповете на подготовка на Китай за кацане на спътника на Земята.

“През последното десетилетие Китай отбеляза огромен напредък и постижения. Също така е вярно, че техните срокове за кацане на Луната се приближават все повече.”

Пекин отхвърли тези твърдения.

“Някои американски служители говорят безотговорно, за да изопачат нормалните и законни космически дейности на Китай. Китай категорично отхвърля подобни изказвания. Космосът не е бойно поле”, заяви пред “Политико” Лю Пенюй, говорител на китайското посолство във Вашингтон.

Китай може да претендира за територии на Луната, твърди НАСА

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • ücretsiz binance hesabi

    08 Май 2023

    Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks! https://accounts.binance.com/tr/register-person?ref=53551167

Реакции