<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=176038" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Белият дом хв...

Авторът на книгата, възмутила родителите: Никога не съм казвал, че е детска

19 Април 2023
0 513

Авторът на книгата, възмутила родителите: Никога не съм казвал, че е детска. Книгата „Да пробудиш драконче“ предизвика скандал, а родители на деца в 4. и 5. клас в Хасково заявиха, че в произведението има вулгарни откъси, предава bTV.

Николай Телаллов написа във Facebook, че никога и никъде не се е представял като детски писател, нито е споменавал, че „Да пробудиш драконче“ е детска книга.

“Не е даже и юношеска книга. Героят ми в нея е 27-годишен. Аз тогава бях на 29. И съответно писах за своята възрастова група – плюс-минус. Вече след издаването се оказа, че романът се харесва и на доста по-млади от мен. Не го очаквах. Но беше приятно”, пише още той.

Родители се възмущават от детска книжка в училище – съдържала вулгарности (видео)

Авторът на книгата, възмутила родителите: Никога не съм казвал, че е детска

Телаллов обяснява, че е изненадан от разразилата се полемика около книгата, която е написана още в далечната 1996 г. и до момента не е имало коментари, че съдържа цинични изрази.

“До момента отзивите от “Да пробудиш драконче“ са били, че е много наивна, че е нереалистично романтична, че съм си правел гаргара с историята и митологията, че не може да има такива взаимоотношения между хора, че е написана на разговорен език. Сега за първи път ме обвиниха, че книгата е цинична, че и порнографска, от което аз съм страшно изненадан. Споменати са две думи, които постоянно се използват във филмите, които нямат възрастово ограничение“, допълва Телаллов.

От 2022 г. книгата е представяна в училища в Плевен и Кърджалийско. Това се прави в рамките на инициативата “Разказвачът на приказки“, обясни писателят.

“Там очаквах все пак среща с деца 7. или 8. клас. Не знам по коя преценка бяха решили, че книгата ми е подходяща за 5. клас. Аз останах изненадан, че децата в 5. клас се оказаха много по-умни същества, имаха много смислени, много адекватни, много умни въпроси“, казва той.

Междувременно от образователното министерство съобщиха, че не са одобрявали включването на произведения в инициативата „Разказвачът на приказки“. Инициативата е подкрепена принципно с писмо, изпратено през 2020 г. В него изрично е посочено, че отговорността за подбора на автори и текстове е на организаторите на националната инициатива за насърчаване на четенето.

Самата инициатива е предложена на МОН от партньорска организация – Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Тя е подкрепена като изпълнение на приетата от МС Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014 – 2020) , която извежда политиките за четене като ключови за повишаване на грамотността на нацията.

Въпреки, че дейностите по Стратегията са приключили, някои от инициативите продължават да се реализират като добри практики и след това. 

След проведен разговор с организаторите на “Разказвачът на приказки” книгата на Николай Теллалов ще бъде изтеглена от инициативата.

Авторът на книгата, възмутила родителите: Никога не съм казвал, че е детска

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции