<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=176081" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Хиляди деца т...

Около 12 млн. момичета по света са жертви на принудителни бракове всяка година

19 Април 2023
0 359

Около 12 млн. момичета по света са жертви на принудителни бракове всяка година, предава NOVA. Често роднините са тези, които са накарали момичетата да се омъжат рано. Или бедността. 

В Джуба, Южен Судан, може да не личи, но пазарът за добитък е и брачен пазар. Животните са валутата, а истинската стока са хората.

Детските бракове са нарушение на човешките права, но са твърде често срещани, посочват от ООН. И допълват, че бракът преди 18-годишна възраст е фундаментално нарушение на човешките права. Много фактори взаимодействат, за да изложат детето на риск от брак, включително бедност, схващането, че бракът ще осигури „защита“, семейна чест, социални норми, обичаи или религиозни закони. Въпреки че практиката е по-често срещана сред момичетата, отколкото сред момчетата, това е нарушение на правата, независимо от пола.

Около 12 млн. момичета по света са жертви на принудителни бракове всяка година

Над 2000 души са арестувани в акция срещу детските бракове в Индия

Детските бракове често компрометират развитието на момичетата, като водят до ранна бременност и социална изолация, прекъсват обучението ѝ, ограничават възможностите ѝ за кариерно и професионално развитие и я излагат на риск от домашно  насилие. Въпреки че въздействието върху децата младоженци не е подробно проучено, бракът може по подобен начин да постави момчетата в роля на възрастни, за която те не са подготвени. Може да окаже икономически натиск върху тях и да ограничи възможностите им за по-нататъшно образование или напредък в кариерата.

Южна Азия е дом на най-много деца булки в света, предава Reuters. Увеличеният финансов натиск и затварянето на училища поради Covid-19 са принудили семействата да омъжват малките си дъщери, според нови оценки, публикувани от УНИЦЕФ в сряда.

В региона има 290 милиона деца булки.

Това представлява 45% от общия брой в световен мащаб, съобщи агенцията за децата на ООН, призовавайки за повече усилия за прекратяване на тази практика.

Около 12 млн. момичета по света са жертви на принудителни бракове всяка година
Снимка: iStock

„Фактът, че Южна Азия има най-голямото бреме на детските бракове в света, не е нищо друго освен трагично“, казва Ноала Скинър, регионален директор на УНИЦЕФ за Южна Азия.

И допълва: „Детските бракове не позволяват на момичетата да учат. Излага здравето и благосъстоянието им на риск и компрометира бъдещето им“.

Законната възраст за сключване на брак за жени е 20 години в Непал. 18 години в Индия, Шри Ланка и Бангладеш, 16 години в Афганистан. В Пакистан е 16, с изключение на провинция Синд, където минималната възраст за сключване на брак е 18 години.

Потенциалните решения включват въвеждане на мерки за борба с бедността, защита на правото на всяко дете на образование. Също осигуряване на адекватна рамка за прилагане на закона и полагане на повече усилия за справяне със социалните норми.

Около 12 млн. момичета по света са жертви на принудителни бракове всяка година

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции