<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=162693" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Събрахме ТОП ...

Над 2000 души са арестувани в акция срещу детските бракове в Индия

03 Февруари 2023
0 200

Над 2000 души са арестувани в акция срещу детските бракове в Индия, съобщава NOVA.

Индия е дом на повече от 220 млн. детски булки, според данни на ООН. През този век обаче броят на детските сватби е намалял драстично.

Правителствената акция срещу незаконните детски бракове е проведена в петък в отдалечения североизток на Индия, информират от полицията.

Над 2000 души са арестувани в акция срещу детските бракове в Индия
Снимка: iStock

В щата Асам все още се сключват бракове с 12-годишни момичета, а полицията е установила над 4000 случая.

Акцията в щата Асам е двуседмична. Главният министър Химанта Бисва Сарма призова обществеността да помогне за премахването на “порочната практика”.

Сарма заяви, че почти всяка осма жена в Асам започва да ражда деца преди да навърши 18 години, което допринася за високата детска и майчина смъртност в щата.

Тази година Индия ще измести Китай като най-населената страна в света

По данни на полицията в щата през първия ден са арестувани 2044 души, включително 52 свещеници и юридически лица, които са ръководили бракосъчетания.

Законната възраст за сключване на брак в Индия е 18 години, но милиони деца са принудени да сключват брак, когато са по-млади, особено в по-бедните селски райони.

Над 2000 души са арестувани в акция срещу детските бракове в Индия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции