<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=176290" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Разселват пр...

Ето каква сума е необходима за издръжката на тричленно семейство у нас

21 Април 2023
0 260

Ето каква сума е необходима за издръжката на тричленно семейство у нас. Tя е общо 2509 лв., сочат данните на КНСБ.

Междувременно доходът, необходим за издръжка, нараства с 3,1% на тримесечна база и с 14,6% на годишна база. Това показват резултатите от традиционното наблюдение на потребителските цени и заплатата за издръжка за първото тримесечие на 2023 г. на синдиката, цитирани от БНТ.

Ето с колко процента е поскъпнал животът на българите само за година

Ето каква сума е необходима за издръжката на тричленно семейство у нас

Новостите бяха споделени от президента на КНСБ Пламен Димитров, директора на Института за социални и синдикални изследвания и обучение Любослав Костов и заместник-директора на института Виолета Иванова.

Днес стана ясно, че парите, необходими за издръжка на един работещ, живеещ сам, са се повишили със 178 лв. А за тричленно семейство (двама работещи възрастни с дете до 14-годишна възраст) – с 320 лв. Така необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота на един човек е 1394 лева.

В същото време ръстът на минималната работна заплата (МРЗ) изостава от ръста на заплатата за издръжка, обобщават от синдиката.

“Ще ни трябва по-продължителен период МРЗ да достигне до размера на заплата за издръжка”, коментира Виолета Иванова, цитирана от Dir.bg. По нейните думи, МРЗ нараства с по-слаби темпове, отколкото заплатата за издръжка.

Ръстът на цената на природния газ, тока за бизнеса, петрола, зърнените и маслодайни култури, на някои от основните метали като олово са сред факторите, които са повлияли за динамиката на дохода за издръжка.

Поскъпването се наблюдава и при основните хранителни продукти. Яйцата нарастват с 66% на годишна база, а на тримесечна – с 14,4%. 

Макар и с по-малки темпове, цените продължават да растат, коментира президентът на КНСБ. И определи това като тревожно.

Пламен Димитров е категоричен, че спекулата на пазара продължава.

А как ще коментирате вие изнесените от синдиката данни?

Ето каква сума е необходима за издръжката на тричленно семейство у нас

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции